ODMAH IZAZVAO REAKCIJE / Kaos na obljetnici Srebrenice. Crnogorski premijer održao govor pa rekao da zločin nije počinjen nad Bošnjacima

Image
Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Tijekom same obljetnice pokopano je 50 tijela onih koji su se godinama vodili nestalima

11.7.2022.
15:19
Armin Durgut/PIXSELL
VOYO logo

Premijer Crne Gore Dritan Abazović održao je govor na komemoraciji žrtvama genocida u Srebrenici, no time i razljutio Bošnjake. Rekao je naime da je prije 27 godina ubijeno čovječanstvo i da je taj dan dokaz toga koliko smo loši bili.

Istaknuo je i da je BiH nakon toga nastavila živjeti, no na Balkanu koji živi duh mržnje, razdora i podjela koje se ne manifestiraju ratnim događanjima već politikama govora mržnje ili negacijom mržnje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'nakon toliko godina' /

Milanović izrazio sućut obiteljima žrtava Srebrenice: 'Očekuje se iskren odnos prema prošlosti'

Image
'nakon toliko godina' /

Milanović izrazio sućut obiteljima žrtava Srebrenice: 'Očekuje se iskren odnos prema prošlosti'

Istaknuo je kako genocid nisu počinile vojske već politike pa zaključio: "Mi prošlost ne možemo promijeniti, možemo budućnost i na nama je da izaberemo živimo li u balkanskoj međi ili pogledamo istini u oči, pružimo podršku obitelji žrtava i učinimo sve da nas ovi nišani podsjete na genocid nad nevinim žrtvama, ne nad Bošnjacima već nad ljudima". Upravo taj dio, da zločin nije počinjen nad Bošnjacima, razljutio je tamošnje stanovnike.

Odmah je reagirao Memorijalni centar Srebrenica, ali i direktor istog, Emir Suljagić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Suljagić kaže kako je u ponoć, 10. srpnja memorijalni centar dobio popis govornika koji je bio u nadležnosti Organizacijskog odbora. "Ispričavam se obiteljima žrtava genocida koje su morale slušati relativizaciju sudski utvrđenih činjenica na sto metara od mezarja (muslimanskog groblja op.a.)".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Memorijalni centar zaključuje: "Poštovani premijeru Dritan Abazović, hvala što ste danas bili s nama u Potočarima. Međutim, genocid jest počinjen nad Bošnjacima - jer motiv ubijanja nije bio 'ubijanje ljudi', već ubijanje i uništenje jednog naroda. To vas uče presude međunarodnih sudova. Pročitajte ih."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inače, crnogorski premijer istaknuo je i kako genocid nisu počinile vojske nego politike i to politike zla, smrti i prevara. "Zato trebamo mijenjati stvarnost, pogledati jedni druge u oči", zaključio je.

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo