štrajk eskalirao / Kaos u Grčkoj: dok parlament glasuje o mjerama štednje, prosvjednici se sukobili s policijom!

Dok se u zgradi grčkog parlamenta održava rasprava o novom sporazumu s vjerovnicima Europske Unije, na ulicama ispred zgrade održava se pravi građanski rat. Prosvjednici su počeli bacati molotovljeve koktele, a policija je prisiljena koristiti suzavac

15.7.2015.
21:24
VOYO logo

Nakon što su u srijedu u jutarnjim satima brojni zaposlenici javnih služba i ljekarnici započeli štrajk kojim su iskazivali protivljenje novog dogovora koji je Grčka postigla sa EU, u večernjim je satima taj štrajk eskalirao i prerastao u ulične nerede.

Image
Foto: AP Images
Image
Foto: AP Images

Neredi u Grčkoj

Grčki parlament u srijedu navečer trebao bi krenuti s ostvarivanjem dogovora i usvojiti prve mjere iz sporazuma između Grčke i njezinih vjerovnika, no Grci su, malo je reći skeptični, prema tom novom dogovoru i vjeruju kako bi se njihov premijer, u kojeg su ionako izgubili povjerenje, našao u veoma rizičnoj situaciji koja bi u konačnici u slučaju neuspjeha najviše naštetila grčkom narodu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: AP Images
Image
Foto: AP Images

Neredi u Grčkoj

Prosvjednici su na trgu Sintagma počeli bacati molotovljeve koktele, a kasnije su i zapalili kombi jedne medijske kuće. Policija je na njihovu agresivnost reagirala suzavcem, a iznad grada ubrzo su se pojavili helikopteri. 

Nekoć su sukobi s policijom bili uobičajeni u grčkim prosvjedima, ali su rijetki otkako je u siječnju na vlast došla lijeva Sirizina vlada, piše Reuters.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neposredno prije sukoba prosvjednici su raširili transparent na kojem je pisalo: "Otkažite paket pomoći" i "Ne politici EU-a, ECM-a i MMF-a".

"Dalje mjere štednje neprihvatljive su", rekao je Stavros Kuciobelis, glasnogovornik sindikata javnog sektora ADEDY-ja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ljekarnici i javni službenici štrajkati krenuli ujutro

Ljekarnici su u srijedu zatvorili vrata svojih ljekarni diljem Grčke, a zaposlenici u javnim službama otišli su s posla u znak prosvjeda zbog novog dogovora o pomoći koji bi trebao spasiti Atenu od bankrota, no zemlji koja je već u dubokoj krizi donosi nove reforme i mjere štednje.

Image
CIPRAS PRISTAO NA UVJETE /

Dan odluke za Grčku: parlament ima desetak sati za usvajanje paketa zakona

Prosvjednici su jutros demonstrirali u središtu glavnoga grčkog grada zbog mjera štednje, ističući transparente na kojemu je pisalo Otkažite pomoć! i Ne politici EU-a, ECB-a i MMF-a, no u njima je sudjelovalo samo nekoliko tisuća ljudi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ostali prosvjedi planirani su za srijedu kasnije tijekom dana.

Istraživanje javnog mišljenja čiji su rezultati objavljeni u utorak pokazalo je da više od 70 posto stanovnika Grčke želi da parlament odobri pomoć.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zastupnici će glasati o mjerama koje su ključne za deblokiranje pomoći koju Grčka treba kako bi se održala, no mnogi ih teško prihvaćaju u zemlji u kojoj je nezaposlenost porasla iznad 25 posto, a gospodarstvo potonulo za četvrtinu tijekom dviju prethodnih reformskih paketa štednje u zamjenu za financijsku pomoć.

Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo