Uznemirujući podaci / Kaos u Siriji: U ruskim zračnim udarima poginulo je više od 18.000 ljudi

Image
Foto: AP

Od početka rata u Siriji poginulo je više od 360.000 ljudi

30.9.2018.
20:30
AP
VOYO logo

U ruskim zračnim udarima u Siriji poginulo je više od 18.000 ljudi, među kojima gotovo 8.000 civila, od početka ruske vojne intervencije na strani sirijskog režima prije tri godine, objavio je u nedjelju Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR).

Po riječima ravnatelja te nevladine organizacije Ramija Abdela Rahmana, "18.096 ljudi je poginulo u ruskim zračnim udarima u Siriji od rujna 2015. do rujna 2018., među kojima 7.988 civila, ili 44 posto ukupnog broja".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Među žrtvama su i 5.233 borca džihadističke skupine Islamske države (IS) i 4.875 boraca pobunjeničkih, islamističkih i džihadističkih skupina, navodi Opservatorij koji ima veliku mrežu izvora u toj zemlji zahvaćenoj ratom.

Moskva objavila drugačije brojke

Moskva je u nedjelju objavila brojke koje se uvelike razlikuju od navedenih. Vojni odbor Vijeća Federacije, gornjeg doma ruskog parlamenta objavio je podatak o 85.000 "terorista" ubijenih u Siriji u zračnim udarima ruske vojske od 2015.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svi zračni napadi ciljali su i ciljaju samo terorističke mete. U tri godine uništeni su desetci tisuća terorističkih meta", što znači skladišta streljiva, utvrđene zone i zapovjedne točke, rekao je predsjednik vojnog odbora Viktor Bondarjov, a prenosi agencija Interfaks.

"Stotinjak tisuća terorista je ubijeno, među njima gotovo 85.000 u udarima našeg zrakoplovstva", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ulazak Moskve u sirijski sukob

Rusija, glavni saveznik Damaska, djeluje u Siriji od 30. rujna 2015. i od početka niječe da je gađala civile. Ulazak Moskve u sirijski sukob drastično je utjecao na stanje na terenu.

"Režim je kontrolirao tek 26 posto sirijskog teritorija" prije ruske intervencije, a IS je kontrolirao više od 52 posto, navodi SOHR.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sada režimske snage drže dvije trećine zemlje a IS je gotovo izbrisan sa zemljopisne karte nakon dviju ofenziva. Jednu ofenzivu je vodio režim sa svojim ruskim saveznikom, a drugu Washington uz pomoć arapsko-kurdskih snaga. Od početka rata u Siriji poginulo je više od 360.000 ljudi. 

Sirijski pobunjenici niječu da su povukli teško oružje na sjeveru

Sirijski pobunjenici su u nedjelju zanijekali da su povukli teško oružje iz buduće "razvojačene zone" predviđene na sjeverozapadu Sirije na temelju ugovora između Moskve i Ankare, pošto je Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR) objavio informaciju o povlačenju oružja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ugovor koji je 17. rujna potpisan u Sočiju (Rusija) treba zahvaljujući uspostavi tampon zone spriječiti krvavu ofenzivu režima na pokrajinu Idlib i okolicu gdje je koncentriran velik broj pobunjenika i džihadista.

SOHR je u nedjelju ujutro objavio da su se postrojbe pobunjeničke skupine Faylaq al Shama počele povlačiti zajedno s teškim oružjem na jugu pokrajine Alepa i iz zapadnog predgrađa "istoimenog grada koji su u budućoj razvojačenoj zoni".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No ta je skupina poslije zanijekala da se povlači. "Nije bilo nikakve promjene položaja oružja ni pregrupiranja boraca", rekao je Seif al-Raad, glasnogovornik, podsjetivši ipak da je njegova skupina prihvatila ugovor iz Sočija.

Nakon tih demantija pobunjenika, SOHR je ostao pri prvotnoj tvrdnji da se oružje doista povuklo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ugovor iz Sočija

Ugovorom iz Sočija predviđa se uspostava razvojačene zone široke 15 do 20 km do 15. listopada pod kontrolom Rusije i Turske.

Ta zona treba razdvojiti teritorije koje drži sirijski režim i teritorije pod kontrolom pobunjenika. Obuhvaća pokrajinu Idlib i dijelove susjednih pokrajina Alepa, Hame i Latakije koje su posljednje uporište pobunjenika u ratom zahvaćenoj Siriji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo

Još iz rubrike