strmoglavi pad / Kaos zavladao burzama na Wall Streetu: ključni indeksi pali najviše u posljednjih deset godina, svijetu prijeti nova velika kriza?

Image
Foto: Ilustracija/AP

Strmoglavi pad koji su televizije izravno prenosile, privlačio je pozornost prolaznika u New Yorku, izvijestio je novinar AFP-a

6.2.2018.
8:53
Ilustracija/AP
VOYO logo

Panika je zavladala u ponedjeljak na Wall Streetu gdje je glavni indeks newyorške burze drastično pao nakon višemjesečne burzovne euforije o kojoj se predsjednik Donald Trump redovito pohvalno očitovao.

Dow Jones Industrial Average je naglo pao u drugom dijelu dana i u manje od sat vremena prešao pragove od 500, 1.000 i 1.500 izgubljenih bodova. Sad je na najnižoj razini, s padom većim od 10 posto u odnosu na zadnji rekord zabilježen 26. siječnja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Strmoglavi pad koji su televizije izravno prenosile, privlačio je pozornost prolaznika u New Yorku, izvijestio je novinar AFP-a.

Nakon manjeg oporavka pred kraj dana, Dow Jones je najposlije pao za 4.60 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tehnološki indeks Nasdaq izgubio je 3,78 posto, a S&P 500 koji čini petsto najvećih kompanija izlistanih na burzi u Sjedinjenim Državama, 4,10 posto.

Ova korekcija se događa na dan kada Jerome Powell preuzima dužnost guvernera američke središnje banke koju je dosad obnašala Janet Yellen, jedina žena na toj dužnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No mnogi promatrači su je odavno očekivali.

Bijela kuća je u izjavi za mrežu CNBC u ponedjeljak rekla da je "uvijek zabrinuta kada vrijednost tržišta pada".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No glasnogovornik je, govoreći nešto kasnije o "kratkoročnoj fluktuaciji tržišta", napomenuo da je američko gospodarstvo i dalje "veoma snažno" i "ide u dobrom smjeru".

Stopa nezaposlenosti u SAD-u trenutačno je na najnižoj razini u zadnjih sedamnaest godina a rast BDP-a se u 2017. ustalio na 2,3 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo