Poplave uzrokovane olujom / Kaotično stanje: houstonska policija spasila 2 tisuće ljudi, 6 tisuća pozvalo u pomoć

Image
Foto: AP/David J. Phillip

Na četvrti najmnogoljudniji američki grad tijekom vikenda palo je između 38 i 76 centimetara kiše po četvornom metru, a u ponedjeljak i više.

28.8.2017.
20:05
AP/David J. Phillip
VOYO logo

Šef houstonske policije Art Acevedo rekao je u ponedjeljak da su njegove snage proteklog dana primile oko 6 tisuća poziva upomoć i spasile 2 tisuće ljudi, no još velik broj stanovnika čeka evakuaciju dok rastu poplave uzrokovane tropskom olujom Harvey pred kojom je u skloništima zbirnuto 5500. 

Na četvrti najmnogoljudniji američki grad tijekom vikenda palo je između 38 i 76 centimetara kiše po četvornom metru, a u ponedjeljak i više, prenio je državni meteorološki ured.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tropska oluja je pogodila južni Texas kasno u petak i očekuje se da će se danima kretati oko već poplavljenog Houstona.

Acevedo je objavio da je primljeno 185 kritičnih zahtjeva za spašavanjem, a hitne službe primile su oko 6 tisuća poziva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U izjavi za televiziju u ponedjeljak Acevedo je rekao da je oko dvije tisuće spašeno iz poplavljenih kuća i automobila.

Pritom je upozorio potencijalne pljačkaše neka ne pomišljaju iskoristiti kaotično stanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Četiri su osobe do danas uhićene, rekao je Acevedo i poručio "Ako pokušate počiniti zločin i napose iskoristiti naše građane koji su već dovoljno propatili djelovanjem Majke prirode, mogu vam jamčiti da ćete biti uhićeni".

Godine 2005. kada je razorni uragan Katrina poharao New Orleans i usmrtio 1800 ljudi, grad su opustošili i pljaškaši.   

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Houston je u izvanredna skloništa primio oko 5500 ljudi, rekao je gradonačelnik Sylvester Turner i dodao kako se očekuje da će taj broj rasti "eksponencijalno".

Turner je naglasio da službenici traže pomoć volontera i potrepštine potrebne za njihovo djelovanje. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Riječ je o najgorim poplavama u povijesti Houstona, ističu meteorolozi, a najgore poplave u Teksasu očekuju se u srijedu i četvrtak iako još nije sigurno kojim će se putem oluja kretati.

Američki predsjednik Donald Trump planira u utorak posjetiti Teksas. U petak je proglasio stanje elementarne nepogode, što je omogućilo slanje savezne pomoći. U ponedjeljak je Trump proglasio stanje elementarne nepogode i za susjednu državu Louisianu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vojna inženjerija u ponedjeljak je ispustila vodu iz dvaju obližnjih akumulacijskih jezera u rijeku Buffalo Bayou koja protječe kroz Houston.

"Ako ne počnemo ispuštati sada, količina nekontrolirane vode oko akumulacijskih jezera bit će veća i teže pogoditi obližnja naselja", rekao je pukovnik Lars Zetterstrom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oluja podsjeća na tropsku oluju Allison koja je 2001. danima harala južnim Teksasom, poplavivši 70.000 domova i izazvavši 9 milijardi dolara štete.

Štete će i ovaj put biti velike, no vjerojatno ne kao one koje je izazvao uragan Katrina, koji je 2005. ubio 1800 ljudi u New Orleansu, te Sandy koja je 2012. pogodila New York, kazala je glasnogovornica osiguravajuće kuće Hannover Re. Ti uragani izazvali su štetu od 80 odnosno 36 milijarda dolara. Popravci će trajati godinama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo