uoči dolaska u RH / Kapetan Dragan poslao pismo Vučiću s molbom: 'Pokrenite moje pitanje u razgovoru s Kolindom'

Image
Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL

Dragan Vasiljković uputio je pismo predsjedniku Srbije uoči njegovog dolaska u Hrvatsku te ga tražio da pokrene njegovo pravno pitanje

11.2.2018.
20:15
Miranda Cikotic/PIXSELL
VOYO logo

Uoči posjeta Hrvatskoj predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću za pomoć se obratio u Hrvatskoj osuđeni zločinac Dragan Vasiljković. Njegov pravni zastupnik Goran Cvetić, pišu Večernje novosti, uputio je pismo Vučiću moleći ga da pokrene njegovo pitanje u razgovoru s Kolindom Grabar-Kitarović.

Cvetić navodi kako je Hrvatska postupila suprotno jamstvima koje je dala Australiji prema kojima će se, kako je napisao, Vasiljkoviću suditi za tri, a ne za pet kaznenih djela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ujedno pojašanjava kako je Hrvatska svoj zahtev za ekstradiciju Australiji bazirala na rješenju o provođenu istrage Županijskog suda u Šibeniku iz koga se, kako kaže, vidi da je zahtjev podnijet u vezi suđenja za tri kaznena djela.  Podsjeća kako je izručenje uz ta jamstva uslijedilo 2015.

Tvrdi ujedno da je došlo do prekoračenja, jer je optužnica protiv Vasiljkovića u Hrvatskoj podignuta za pet “navodno počinjenih djela, a ne za tri kako je to Australiji garantirala Hrvatska”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odvjetnik u pismu navodi da je to dovelo do, kako kaže, neosnovane optužnice protiv Kapetana Dragana, kao i do neosnovane presude kojom je osuđen za četiri kaznena djela od kojih najteže nije ni bilo obuhvaćeno jamstvom,  pišu Večernje novosti.

Podsjetimo, Vasiljković je osuđen na 15 godina zatvora zbog ratnog zločina nad hrvatskim vojnicima i civilima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vasiljković je bio optužen da je kao zapovjednik Jedinice za posebne namjene u sastavu paravojnih srpskih postrojbi, odnosno zapovjednik Nastavnog centra za obuku pripadnika specijalnih postrojbi Alfa, postupao protivno odredbama Ženevske konvencije. Na teret mu se stavljalo i da je tijekom lipnja i srpnja 1991. u zatvoru na kninskoj tvrđavi te tijekom veljače 1993. u Bruškoj kod Benkovca mučio, zlostavljao i usmrćivao zarobljene pripadnike hrvatske vojske i policije.

Uz to je bio optužen i da je tijekom srpnja 1991. u Glini, u dogovoru sa zapovjednikom tenkovske jedinice JNA, izradio plan napada na tamošnju policijsku postaju te prigradsko naselje Jukinac, sela Gornji i Donji Viduševac, a potom i njihovo zauzimanje. Tijekom napada su oštećeni i uništeni civilni objekti, stanovništvo natjerano na bijeg, opljačkana je imovina, a ubijeni su i ranjeni civili od kojih i jedan strani novinar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo