Požar gase i kanaderi / FOTO Kataklizma u Francuskoj! Vatrena stihija progutala kuće, evakuirano 10 tisuća ljudi. Gašenje otežava vjetar

Image
Foto: AP IMAGES

'Prvi put smo vidjeli ovakav požar', rekao je francuski vatrogasac Jérôme Jean

11.8.2022.
12:12
AP IMAGES
VOYO logo

Više od 1000 vatrogasaca bori se sa zastrašujućim šumskim požarom u jugozapadnoj Francuskoj koji je već uništio gotovo 7.000 hektara šume, javlja BBC.

Vatrena stihija u blizini grada Bordeauxa uništila je brojne domove i natjerala 10.000 stanovnika na bijeg. Jak vjetar i visoke temperature otežavaju gašenje požara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Image

Ovog su ljeta Francuska i brojne druge europske zemlje suočene s valom smrtonosnih šumskih požara, izazvanih rekordnim temperaturama i sušama diljem kontinenta.

Veliki šumski požar u francuskoj regiji Gironde bjesni već dva dana u blizini općine Landiras, oko 30 km jugoistočno od Bordeauxa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Određeni broj vatrogasaca morao je hitno biti premješten iz drugih regija kako bi se pojačala operacija koja je u tijeku. Požar gase i kanaderi. No, unatoč svim naporima, požar je i dalje izvan kontrole, rekli su lokalni dužnosnici.

Image
Image

"Prvi put smo vidjeli ovakav požar", rekao je francuski vatrogasac Jérôme Jean za BFMTV.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Očekuje se da će temperature kasnije danas doseći čak 39 stupanja Celzijevih.

Premijerka Elisabeth Borne i ministar unutarnjih poslova Gérald Darmanin trebali bi stići kako bi pregledali štetu u pogođenom području.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Image

Klimatske promjene povećavaju rizik od vrućeg i suhog vremena koje će vjerojatno izazvati šumske požare. Svijet se već zagrijao za oko 1,2 stupnjeva od početka industrijske ere i temperature će nastaviti rasti osim ako vlade diljem svijeta ne uvedu oštre rezove u emisijama.

Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo