odbili prihvatiti smjenu / Smijenjeno vodstvo Katalonije pobjeglo u Bruxelles

Image
Foto: AP Images

Španjolski državni tužitelj pozvao je na dizanje optužnice protiv katalonskih lidera zbog pobune i neposluha protiv španjolskih vlasti.

30.10.2017.
14:04
AP Images
VOYO logo

Smijenjeno vodstvo Katalonije danas je pobjeglo je u Bruxelles u vrijeme kada su Španjolci objavili da će podići optužnicu protiv cijelog katalonskog vodstva zbog pobune, što po španjolskim zakonima znači da bi Puigdemont i društvo mogli dobiti 30 godina zatvora.

Jose Manuel Maza, španjolski državni tužitelj pozvao je na dizanje optužnice protiv katalonskih lidera zbog pobune i neposluha protiv španjolskih vlasti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ranije tijekom jutra katalonski dužnosnici, među kojima predsjednik vlade Carles Puigdemont, u ponedjeljak su se posjetili urede u Barceloni, prvog radnog dana nakon što ih je Madrid otpustio, dok je istodobno španjolsko državno odvjetništvo protiv njih najavilo podizanje optužnica.

Danas će tako tijekom dana biti testirano preuzimanje kontrole nad katalonskom administracijom koja se opire mjerama španjolske vlade, uvedenim u subotu.

Katalonski "ministar" za teritorijalna pitanja Josep Rull objavio je na Twitteru fotografiju iz svog ureda uz riječi: "U uredu, obavljajući poslove koje mi je povjerio narod Katalonije". On je jedan od dužnosnika koji je razvlašten dužnosti zbog proglašenja samostalne republike Katalonije prošli tjedan.

Stotine građana i novinara iščekuju ispred vladine zgrade hoće li izaći Puigdemont, koji je rano jutros također objavio fotografiju. Katalonska policija, s novim šefom, dobila je nalog nadgledati napuštanje ureda. Dužnosnici danas moraju iznijeti svoje stvari, u protivnome bi mogli biti izbačeni.

"Još uvijek čekamo što će se dogoditi", rekao je jedan policajac na ulazu. Nekoliko kombija katalonske policije nalazi se uz zgradu. Aktivisti za nezavisnost istaknuli su katalonsku zastavu ispred ulaza, dok je nekoliko zagovornika španjolskog jedinstva postavilo svoju.

Predsjednica katalonskog parlamenta Carme Forcadell, zagovornica nezavisnosti, otkazala je sastanak parlamenta najavljen za utorak. On je bio sazvan prije nego je u petak španjolski premijer Mariano Rajoy raspustio vladu i sazvao nove parlamentarne izbore za 21. prosinca.

"Čujemo da se dužnosnici vraćaju u urede, zasad se sve odvija normalno", rekao je Iñigo de la Serna, španjolski ministar zadužen za javne radove i transport, gostujući na španjolskoj javnoj televiziji RTVE. To je ministarstvo iz Madrida preuzelo nadležnost nad poslovima u Kataloniji. De la Serna je rekao da će u slučaju odbijanja izlaska iz ureda katalonski dužnosnici biti zakonski progonjeni zbog uzurpiranja javnih funkcija, čime im prijete zatvorske kazne u trajanju od tri godine.

U subotu su Puigdemont i potpredsjednik katalonske vlade Oriol Junqueras odbili prihvatiti smjenu iz Madrida te se i dalje smatraju legalno izabranim dužnosnicima. Španjolska vlada smijenila je i šefa katalonske policije, koji je odbio reagirati tijekom referenduma, te na njegovo mjesto postavila Ferrana Lopeza, čovjeka koji je ranije bio drugi čovjek katalonske policije. Španjolska vlada očekuje intervenciju katalonske policije bude li potrebno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Državno odvjetništvo najavilo je podizanje optužnice protiv Puigdemonta, Junquerasa i Forcadell zbog "pobune, neposluha i malverzacija s javnim fondovima". Po španjolskom pravosudnom sustavu zahtjev za podizanje optužnice treba razmotriti nadležni sudac.

U petak je katalonski parlament izglasao nezavisnost pokrajine sa 7,5 milijuna stanovnika na sjeveroistoku Španjolske, a državno odvjetništvo tvrdi da su dužnosnici koristili javni novac za promicanje referenduma suprotnog španjolskom ustavu, a na kraju su ga i organizirali unatoč zabrani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo