u nizozemskoj / Katolička biskupija ukinula svetu misu svake nedjelje. Tvrde nema svećenika i da štede na troškovima energije

Image
Foto: Shutterstock

Nije divljanje cijena energenata jedini razlog za ovakvu odluku...

7.9.2022.
17:40
Shutterstock
VOYO logo

Nizozemska biskupija Roermonda više neće služiti misu svake nedjelje u svojim župama. O tome su obavijestili svoje vjernike te poručili da će se mise održavati svaki drugi tjedan. Tvrde da je razlog manjak svećenika i ušteda na troškovima energije zbog skupog plina i struje, javlja CNE news.

Nije divljanje cijena energenata, međutim, jedini argument. Puno važniji razlog odstupanja od redovitog rasporeda misa u nizozemskoj biskupiji Roermonda je iznimno mali broj vjernika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ponekad tako malo ljudi sudjeluje u euharistiji da je puno izazovnije okupiti vjernike iz različitih župa u jednom zajedničkom euharistijskom slavlju", napisao je generalni vikar biskupije René Maessen u pismu pastvi u kolovozu. U njegovoj biskupiji ima oko 817 tisuća registriranih rimokatolika, što je oko 72,3 stanovništva. No, samo tri posto vjernika u biskupiji Roermond ide redovito na misu nedjeljom, prema službenim podacima Crkve. Stvar je tek za nijansu bolja na razini čitave Nizozemske, u kojoj ukupno živi oko 3,7 milijuna katolika, ali samo četiri posto njih ide na nedjeljnu misu.

Pad religioznosti nije samo nizozemski fenomen, nego izražen trend u čitavoj Europi, pa i svijetu. U zadnjih 12 godina religioznost je snažno pala u čak 43 svjetske zemlje, dok su veće iznimke društva poput Rusije, Indije ili Bugarske. U Njemačkoj je prije dvije godine, nakon uvođenja tzv. vjerskog poreza, više od pola milijuna vjernika odmah napustilo svoje crkve, od čega najviše katolika (300 tisuća) i nešto manje protestanata. Isto je u samo jednoj godini učinilo gotovo 70 tisuća Austrijanaca i oko 60 tisuća Finaca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo