Nekoć moćna političarka / Kćer bivšeg uzbečkog predsjednika Islama Karimova optužena za pronevjeru novca: trenutno se nalazi u pritvoru

Image
Foto: AP

Gulnara Karimova, starija kći pokojnoga uzbečkog predsjednika Islama Karimova u pritvoru je nakon što je 2015. osuđena za iznudu i pronevjeru, a provodi se istraga koja je povezuje i s drugim kaznenim djelima, objavljeno je u petak iz ureda uzbečkog državnog odvjetnika.

28.7.2017.
16:24
AP
VOYO logo

Karimova (45), je nestala iz javnog života 2014. nakon što se navodno posvađala s ocem koji je na čelu Uzbekistana bio punih 27 godina. 

U priopćenju državnog tužiteljstva stoji kako je zatraženo zamrzavanje imovine Gulnare Karimove u vrijednosti od 1,5 milijarde dolara, koja se nalazi u Švicarskoj, Švedskoj, Britaniji, Francuskoj, Latviji, Irskoj, na Malti, u Njemačkoj, Španjolskoj, Rusiji, Hong Kongu i Ujedinjenim Arapskim Emiratima. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Karimova nije bila dostupna za komentar, piše Reuters te dodaje da je iz ureda državnog odvjetnika objavljeno kako nije poznato tko je zastupa. 

U istom se priopćenju navodi da je Karimova 2015. osuđena uvjetno na pet godina zatvorske kazne, što je po uzbečkom zakonu jednako kućnome pritvoru. U njemu stoji i da je osuđena zbog iznude i pronevjere u brojnim tvrtkama te zbog izbjegavanja plaćanja poreza. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovo je prvi put da se državno odvjetništvo oglasilo u pogledu presude Gulnari Karimovoj.

Istražuje se i njezina umiješanost u pranje novca, prijevare, izbjegavanje plaćanja poreza, kao i pravila međunarodne razmjene, a do početka suđenja bit će u zatvoru. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tužiteljstvo je izvijestilo da se među imovinom koju kani zamrznuti, uz gotovinu nalaze nekretnine u Švicarskoj i Londonu, vile u Saint Tropezu i Chateau de Groussayu u Francuskoj te zrakoplov na Malti. 

Karimova je nekoć bila moćna poslovna žena i političarka te potencijalna nasljednica svojeg oca na čelu Uzbekistana, no 2014. je nestala iz javnog života, a vlasti su o njezinoj sudbini šutjele i nakon Karimovljeve smrti prošle godine u rujnu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Druga kći Islama KarimovaLola Karimova-Tiljaeva je od 2008. uzbečka veleposlanica u UNESCO-u.

Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo