ne zna se točan broj žrtava / Kerry: 'Islamska država vrši genocid nad vjerskim manjinama, ali odgovarat će za svoje zločine'

Image
Foto: AP Images

John Kerry tvrdi kako Islamska država vrši genocid nad Jezidima, kršćanima i šijitskim muslimanima

17.3.2016.
15:17
AP Images
VOYO logo

Američki državni tajnik John Kerry u četvrtak je izjavio da je nasilje Islamske države (S) nad vjerskim manjinama genocid, dodavši da će SAD sve učiniti da ta militantna skupina odgovara za svoje zločine.

"Po mojoj procjeni IS je odgovoran za genocid nad tim skupinama, među kojima su Jezidi, kršćani i šijitski muslimani", rekao je Kerry.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Imenovati te zločine jest važno, no najvažnije je da se oni zaustave. IS je istisnut s 40 posto teritorija koji je kontrolirao u Iraku i 20 posto u Siriji", kazao je Kerry.

Ustvrdivši da 'građanski rat potiče IS', visoki američki diplomat je dodao da je sunitska ekstremistička skupina 'također odgovorna za zločine protiv čovječnosti i etničko čišćenje tih vjerskih i ostalih skupina'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Priznajući da SAD i njegovi saveznici nemaju potpuni uvid u broj žrtava, dodao je da se proteklih nekoliko mjeseci obavljaju procjene.

"Primjerice znamo da je u srpnju 2014 IS pobio stotine Jezida, muškaraca i starijih žena, opkolio desetke tisuća na planini Sindžar...bez naše intervencije jasno je da bi bili podvrgnuti mučenju", naglašava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"IS je pogubljivao kršćane u Mosulu, Iraku i drugim mjestima samo zbog njihove vjere", rekao je Kerry dodajući da je ta ekstremistička skupina 'kršćanske žene i djevojčice prisilila da budu seksualno roblje'. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo