'vrši apsolutnu kontrolu' / Khashoggijevo ubojstvo: Eurozastupnici upiru prstom na saudijskog prijestolonasljednika

Image
Foto: AP

U rezoluciji se traži i embargo na oružje na razini EU

25.10.2018.
16:38
AP
VOYO logo

Europski parlament je u četvrtak ocijenio da je vrlo malo vjerojatno da je ubojstvo saudijskog novinara Jamala Kashoggija u saudijskom konzulatu u Istanbulu izvedeno bez znanja saudijskog princa nasljednika Mohameda Ben Salmana.

Europska unija i države članice moraju se pripremiti na određivanje ciljanih sankcija, ocijenili su također eurozastupnici u rezoluciji usvojenoj na plenarnoj sjednici u Strasbourgu s 325 glasova za prema 19 suzdržanih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U rezoluciji se traži i embargo na oružje na razini EU.

"Apsolutna kontrola koju Mohamed Ben Salman vrši nad svojim sigurnosnim službama čini neuvjerljivom pretpostavku da je operacija vođena bez njegova znanja ili van njegove kontrole", napisali su eurozastupnici u rezoluciji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Khashoggijevo ubojstvo je dio "vala represije velikih razmjera protiv istaknutih zaštitnika ljudskih prava, odvjetnika, novinara, pisaca i blogera".

Ta represija je intenzivirana nakon što je princ nasljednik pojačao kontrolu nad nacionalnim sigurnosnim službama, dodali su.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jamal Khashoggi je ubijen u saudijskom konzulatu u Istanbulu, u koji je ušao 2. listopada zbog administrativnih formalnosti.

Rijad je do subote nijekao bilo kakva saznanja o tome što se dogodilo 59-godišnjem novinaru. U subotu je rekao da je Khashoggi umro u konzulatu "za vrijeme tučnjave". Saudijski ministar vanjskih poslova kasnije je smrt opisao kao "ubojstvo" rekavši da ga je ubio odmetnuti operativac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Saudijski prijestolonasljednik Mohamed bin Salman nazvao je u srijedu to ubojstvo "gnusnim zločinom" i obećao je da će "pravda pobijediti".

Europski parlament u svojoj rezoluciji poziva saudijske vlasti da otkriju gdje se nalaze ostaci novinara i podsjeća da "prisilni nestanci i vansudska pogubljenja predstavljaju zločin protiv čovječnosti".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako se nestanak i ubojstvo Jamala Khashoggija pripisuju saudijskim agentima, i pojedinci i državne institucije moraju za ubojstvo odgovarati, upozoravaju eurozastupnici koji traže međunarodnu neovisnu i nepristranu istragu.

Sjedinjene Države su najavile da kao prvu mjeru povlače vize za 21 osumnjičenih Saudijaca. Velika Britanija je ukinula svaku mogućnost izdavanja viza osumnjičenima. Francuska je navela da je spremna za međunarodne sankcije odgovornima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo