Obavili ključne testove / Kimov nuklearni arsenal: najmoćnijjom raketom može napasti SAD, a ima barem 15 projektila

Nuklearne agencije smatraju da Kim ima od 15 do 20 nuklearnih projektila, dok američke službe navode od 30 do 60

21.4.2018.
18:56
VOYO logo

Trump i Kim trebali bi se sastati krajem svibnja ili početkom lipnja. Ovo je najbolji trenutak za sjevernokorejski režim da prestane s pokusima jer politički može najviše profitirati, a ionako su dosad vjerojatno obavili sve ključne testove i pripremili nuklearne projektile za moguće ispaljivanje.

Sjeverna Koreja dosad je izvela šest nuklearnih pokusa, prvi još u jesen 2006. dok je vladao Kimov otac Kim Jong-il. Kim Jogn-un je izveo tri testa, posljednji u rujnu 2016. Tada je detonirana najjača nuklearna bomba, od 35 kilotona. Za usporedbu, raznorna moć prve atomske bomba, one američke bačene na Hiroshimu, bila je 16 kilotona. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koliko bombi ima Kim, nije sasvim jasno. Nuklearne agencije smatraju od 15 do 20 nuklearnih projektila, dok američke službe navode od 30 do 60. Najmoćnija raketa - Hwasong 15 - testirana je u studenom. Preletjela je Japan i završila u moru tisuću kilometara od lansirne rampe. Projektil Hwasong 15 ima mogući domet od 13 tisuća kilometara, što znači da bi Kim njime mogao napasti Ameriku.

Zato i ne čudi da će napokon doći do susreta Kim Jong-una i Donalda Trumpa. Samo se još ne zna gdje će se to dogoditi - ako će Kim na summit ići zrakoplovom, njegov avion Tupoljev može doletjeti najdalje do Singapura, Bangkoka ili mongolskog Ulan Batora. Može se odlučiti za oklopljeni vlak, kakvim je stigao u Peking u ožujku. U Europi, u igri su skandinavske metropole Oslo, Štokholm i Helsinki, možda i švicarska Ženeva gdje se Kim školovao kao mladić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gdje god bili, susret je svakako dobrodošao da se ova nuklearna prijetnja ukloni  - barem privremeno.

Kimove najave o zaustavljanju nuklearnog programa pozdravila je međunarodna zajednica, no, ističu, to će sigurno imati cijenu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nekoć sam radio u vojsci, čak četiri godine u blizini granice sa Sjevernom Korejom. Objava Sjeverne Koreje o razoružanju po pitanju nuklearnog oružja nije sigurna, ne vjerujem im ništa. Licemjerni su i mislim da je ovaj potez samo pokušaj izbjegavanja međunarodnih sankcija", kazao je Chun Ryong-dal, južnokorejski poduzetnik.

Japanski premijer Shinzo Abe također je oprezan. "Pozdravljamo odluku kao dio pozitivnog razvoja situacije. Zasada ću biti oprezan i pratiti razvoj situacije."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
Tajne vinove loze
default_cta
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
Yu-Gi-Oh sevens
default_cta
Obiteljske tajne
San snova
Cijena strasti
VOYO logo