suzdržana reakcija / Kina: 'Dijalog i konzultacije' jedino su rješenje sjevernokorejske krize

Image
Foto: Screenshot (Youtube)

Kina poziva na suzdržanost dok druge zemlje osuđuju testiranje balističkih projektila koje je izvela Sjeverna Koreja

4.7.2017.
11:06
Screenshot (Youtube)
VOYO logo

Kina je u utorak pozvala na "miroljubivi dijalog i konzultacije" kao jedino moguće rješenje krize na Korejskom poluotoku, nakon što je Sjeverna Koreja ponovno testirala balistički projektil, rekao je glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova, prenose agencije.

Kina se protivi sjevernokorejskom kršenju rezolucija UN-a, rekao je glasnogovornik Geng Shuang. "Kina poduzima korake i nastavit će poduzimati korake kako bi se riješilo to pitanje", dodao je, pozvavši sve strane da pokažu suzdržanost. "To se pitanje može riješiti jedino putem miroljubivog dijaloga i konzultacija", rekao je Geng.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sjeverna Koreja objavila je da je u utorak uspješno testirala interkontinentalni balistički projektil sposoban pogoditi ciljeve bilo gdje u svijetu. Raketa Hwasong-14 dosegla je visinu od 2,802 kilometara i precizno je pogodila metu udaljenu 933 kilometra nakon leta od 39 minuta, objavila je Sjevernokorejska televizija. Testiranje je nadgledao sjevernokorejski čelnik Kim Jong-un, prenosi Reuters.

"Pokusno ispaljivanje izvedeno je pod najoštrijim mogućim kutem i nije imalo nikakvog negativnog utjecaja na susjedne zemlje", priopćila je Sjevernokorejska televizija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sjeverna Koreja je također objavila da sada posjeduje sposobnost gađanja ciljeva u bilo kojem dijelu svijeta. Stručnjaci međutim na temelju putanje projektila procjenjuju da bi raketa mogla doseći američku saveznu državu Aljasku.

Pokusno lansiranje dogodilo se nekoliko dana uoči summita G20 u Hamburgu na kojemu bi američki predsjednik Donald Trump trebao s kineskim kolegom Xijem Jinpingom i japanskim premijerom Shinzom Abeom razgovarati o rješavanju sjevernokorejske krize.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trump, koji je pozvao Kinu da pomogne u obuzdavanju Pjongjanga, poslao je niz tvitova nakon lansiranja. "Sjeverna Koreja je upravo lansirala još jedan projektil. Zar taj momak nema ništa pametnije za raditi u životu?", upitao se Trump, očito aludirajući na sjevernokorejskog čelnika Kim Jong-una. "Teško je vjerovati da će Južna Koreja i Japan to dugo trpjeti. A možda će Kina napraviti neki radikalan potez kako bi jednom zauvijek završila ova besmislica", napisao je Trump.

Abe je nakon ispaljivanja rekao da ono pokazuje "sve veću prijetnju" iz Sjeverne Koreje, te dodao da će na summitu G20 pozvati Xija i ruskog predsjednika Vladimira Putina da "odigraju konstruktivniju ulogu" u rješavanju krize.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Japansko ministarstvo obrane priopćilo je da je projektil, koji je lansiran rano ujutro u utorak, pao u Japansko more nakon što je dosegao krstareću visinu "puno višu od 2500 km".

Južna Koreja ranije je objavila da istražuje mogućnost da je sjevernokorejska raketa interkontinentalni balistički projektil (ICBM), dok je američko Pacifičko zapovjedništvo ustvrdilo da je riječ o "balističkom projektilu srednjeg dometa", prenosi agencija dpa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Japanska vlada je priopćila da je raketa pala u Japansko more "na području japanske ekskluzivne gospodarske zone", te dodala da snažno prosvjeduje zbog jasnog kršenja rezolucija UN-a.
Raketa je ispaljena iz zračne luke u Panghjonu, oko 100 km sjeverozapadno od glavnog grada Pjongjanga.

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo