Odnosi u doba korone / Kina i Rusija bliže nego ikada, a Macron i Velika Britanija uz Trumpa propituju odgovornost Kine za virus

Wuhanske vlasti prijavile su da je prava stopa smrtnosti u tom gradu zapravo veća za 50 posto

18.4.2020.
18:57
VOYO logo

Donald Trump ne vjeruje da SAD prednjači u broju zaraženih nad Kinom, već da ta zemlja taji informacije. Kad je ovaj tjedan objavio da će prestati financirati Svjetsku zdravstvenu organizaciju i time im srezati godišnje prihode za 15 posto, postalo je jasno da se o pravom stanju stvari tek počinje govoriti.

Preispitivanje Kine zazivaju Francuska i Velika Britanija, svjesne da kriza i virus neće tako brzo nestati. Time se vode i europske tvrtke koje smišljaju kako pomoći zemljama u nošenju s krizom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čak 400 milijuna dolara neće biti isplaćeno Svjetskoj zdravstenoj organizaciji ove godine. Kazna je to Donalda Trumpa koji je UN-ovu organizaciju pozvao na odgovornost zbog neprovođenja prave istrage u epicentru koronavirusa, Kini.

"Svjetska zdravstvena organizacija je prva ušla u Kinu, ali nisu prijavili što se događa. Nisu objavili što se zbiva unutar Kine. Nikako nisam sretan s Kinom", izjavio je američki predsjednik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Optužbe na račun Kine  ovih dana padaju na plodno tlo jer su i wuhanske vlasti prijavile da je prava stopa smrtnosti u tom gradu zapravo veća za 50 posto.

I dok Europska unija čvrsto stoji iza Svjetske zdravstvene organizacije, Emmanuel Macron u petak je za financijski tjednik izjavio kako ne smijemo biti naivni po pitanju Kine. Njihovu odgovornost propitkuje i Velika Britanija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Smatram da nam je potrebna iznimno temeljita istraga nakon što kriza prođe. Vidjeti što smo naučili te kako je došlo do izbijanja epidemije. Mislim da od toga ne možemo pobjeći", poručio je Dominic Raab, britanski ministar vanjskih poslova.

Virus će biti poražen, mi ćemo pobijediti!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zajednički je to slogan Kine i Rusije koje su ovih dana bliže nego ikada prije. Vladimir Putin računa na kinesku pomoć: posljednjih dana Rusija bilježi nagli porast broja zaraženih.

A u krizi je i Belgija koja ima gotovo 5500 preminulih. Testira se elektronička narukvica kojom bi se građane upozoravalo na to da drže odgovarajuću socijalnu distancu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Taj odašiljač i prijamnik mogu vidjeti koliko su osobe udaljene. Onog trenutka kada se previše približe, oglasi se alarm", pojasnio je John Baekelmans, izvršni direktor tvrtke.

U Albaniji premalu udaljenost među ljudima detektiraju dronovi. Upravo su ovakvi pothvati rješenja koja podsjećaju građane na nova pravila kretanja. Jer, iako se mjere polako ublažavaju diljem Europe, na nova pravila ponašanja tek se trebamo naučiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo