Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
KLIMATSKA KRIZA

Kina se vraća u 'normalu': Nakon drastičnog pada u veljači, porast onečišćenja zraka

Razina dušikovog dioksida vratila se na uobičajene, gotovo 'normalne' vrijednosti za ovo doba godine

Image
Foto: Shutterstock
Vijesti.hr/ 28.5.2020. u 7:32
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

U veljači 2020. satelitski snimci NASA-e i Europske svemirske agencije (ESA) pokazali su drastičan pad onečišćenja dušikovim dioksidom (NO2) iznad Kine nakon uvođenja karantene, obustavljanja prijevoza i velikog dijela gospodarskih aktivnosti. Tri mjeseca kasnije, s ukidanjem karantene i većine ranije uvedenih ograničenja te ponovnim oživljavanjem kineskog gospodarstva, razina dušikovog dioksida vratila se na uobičajene, gotovo ''normalne'' vrijednosti za ovo doba godine.

Image
'izbrisano' zagađenje

Što se to događa iznad Kine? NASA objavila šokantne fotografije iz svemira: 'Ovo vidim prvi put!'

Image
'izbrisano' zagađenje

Što se to događa iznad Kine? NASA objavila šokantne fotografije iz svemira: 'Ovo vidim prvi put!'

Dušikov dioksid (NO2) je štetni plin koji se primarno emitira izgaranjem benzina, ugljena i dizelskog goriva u motornim vozilima, elektranama i industrijskim postrojenjima. U blizini tla, NO2 se može pretvoriti u ozon zbog kojeg zrak postaje zamagljen i nezdrav za disanje, dok u višim dijelovima atmosfere može utjecati na nastanak kiselih kiša. Znanstvenici u Laboratoriji za kemiju i dinamiku atmosfere u NASA-inom centru za svemirske letove Goddard već nekoliko desetljeća prate dušikov dioksid i druge aspekte svjetske kvalitete zraka, podsjeća Ekovjesnik.

NASA je tako objavila najnovije karte koje prikazuju razinu dušikovog dioksida u troposferi (najniži sloj atmosfere) nad Kinom i to u središnjim i istočnim dijelovima zemlje od 10. do 25. veljače (tijekom karantene) i od 20. travnja do 12. svibnja (nakon ukidanja ograničenja). Podaci su prikupljeni pomoću instrumenta za nadzor troposfere (TROPOMI) na satelitu Copernicus Sentinel-5P Europske komisije, koji je izgradila Europska svemirska agencija.

U obzir je uzeto vrijeme prije i nakon početka lunarne ili kineske Nove godine, koja je ove godine započela 25. siječnja. Dosadašnja istraživanja pokazala su da se onečišćenje zraka u Kini obično smanjuje tijekom novogodišnjih proslava, a zatim polako povećava u mjesecu nakon završetka proslava. Međutim, oživljavanje gospodarskih aktivnosti nakon novogodišnjeg razdoblja u 2020. kasnilo je nekoliko tjedana zbog mjera ograničenja uvedenih zbog suzbijanja pandemije. U veljači i ožujku 2020. razina NO2 u Wuhanu i nekim drugim kineskim gradovima bila je znatno ispod dugoročnih trendova, no do travnja su te razine sustigle uobičajenu dugoročnu normu za ovu sezonu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Važno je podsjetiti i da razina NO2 u atmosferi svake godine prirodno opada od zime do proljeća i ljeta. Povećavanje sunčeve svjetlosti skraćuje njegov životni vijek u troposferi, a promjenjivi vremenski obrasci inače mogu uzrokovati brže raspršivanje onečišćujućih tvari iz atmosfere.

Upravo se čita

Image
obavezno pogledati

Da vam uljepšamo tmurni ponedjeljak: Trener Edo podijelio je najslađi video koji morate pogledati

Vijesti.hr/ 28.5.2020. u 7:32
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
savjeti 'stručnjaka'

Lukašanko i Putin snimljeni dok razgovaraju o Rusima koji bježe. 'Tražit će da se vrate, a onda...'

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba