KLIMATSKA KRIZA / Kina se vraća u 'normalu': Nakon drastičnog pada u veljači, porast onečišćenja zraka

Image
Foto: Shutterstock

Razina dušikovog dioksida vratila se na uobičajene, gotovo 'normalne' vrijednosti za ovo doba godine

28.5.2020.
7:32
Shutterstock
VOYO logo

U veljači 2020. satelitski snimci NASA-e i Europske svemirske agencije (ESA) pokazali su drastičan pad onečišćenja dušikovim dioksidom (NO2) iznad Kine nakon uvođenja karantene, obustavljanja prijevoza i velikog dijela gospodarskih aktivnosti. Tri mjeseca kasnije, s ukidanjem karantene i većine ranije uvedenih ograničenja te ponovnim oživljavanjem kineskog gospodarstva, razina dušikovog dioksida vratila se na uobičajene, gotovo ''normalne'' vrijednosti za ovo doba godine.

Image
'izbrisano' zagađenje /

Što se to događa iznad Kine? NASA objavila šokantne fotografije iz svemira: 'Ovo vidim prvi put!'

Image
'izbrisano' zagađenje /

Što se to događa iznad Kine? NASA objavila šokantne fotografije iz svemira: 'Ovo vidim prvi put!'

Dušikov dioksid (NO2) je štetni plin koji se primarno emitira izgaranjem benzina, ugljena i dizelskog goriva u motornim vozilima, elektranama i industrijskim postrojenjima. U blizini tla, NO2 se može pretvoriti u ozon zbog kojeg zrak postaje zamagljen i nezdrav za disanje, dok u višim dijelovima atmosfere može utjecati na nastanak kiselih kiša. Znanstvenici u Laboratoriji za kemiju i dinamiku atmosfere u NASA-inom centru za svemirske letove Goddard već nekoliko desetljeća prate dušikov dioksid i druge aspekte svjetske kvalitete zraka, podsjeća Ekovjesnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

NASA je tako objavila najnovije karte koje prikazuju razinu dušikovog dioksida u troposferi (najniži sloj atmosfere) nad Kinom i to u središnjim i istočnim dijelovima zemlje od 10. do 25. veljače (tijekom karantene) i od 20. travnja do 12. svibnja (nakon ukidanja ograničenja). Podaci su prikupljeni pomoću instrumenta za nadzor troposfere (TROPOMI) na satelitu Copernicus Sentinel-5P Europske komisije, koji je izgradila Europska svemirska agencija.

U obzir je uzeto vrijeme prije i nakon početka lunarne ili kineske Nove godine, koja je ove godine započela 25. siječnja. Dosadašnja istraživanja pokazala su da se onečišćenje zraka u Kini obično smanjuje tijekom novogodišnjih proslava, a zatim polako povećava u mjesecu nakon završetka proslava. Međutim, oživljavanje gospodarskih aktivnosti nakon novogodišnjeg razdoblja u 2020. kasnilo je nekoliko tjedana zbog mjera ograničenja uvedenih zbog suzbijanja pandemije. U veljači i ožujku 2020. razina NO2 u Wuhanu i nekim drugim kineskim gradovima bila je znatno ispod dugoročnih trendova, no do travnja su te razine sustigle uobičajenu dugoročnu normu za ovu sezonu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Važno je podsjetiti i da razina NO2 u atmosferi svake godine prirodno opada od zime do proljeća i ljeta. Povećavanje sunčeve svjetlosti skraćuje njegov životni vijek u troposferi, a promjenjivi vremenski obrasci inače mogu uzrokovati brže raspršivanje onečišćujućih tvari iz atmosfere.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo