Kriza se nastavlja / Kina zabranila američkim ratnim brodovima i zrakoplovima posjete Hong Kongu, moguće i dodatne sankcije

Image

Mjere su objavljene kao odgovor na prošlotjedne američke zakonske odredbe kojima je Washington podržao protuvladine prosvjede u Hong Kongu

2.12.2019.
11:58
VOYO logo

Kina je u ponedjeljak objavila da američkim ratnim brodovima i zrakoplovima neće biti dopušteni posjeti Hong Kongu, te istodobno nametnula sankcije nekolicini američkih nevladinih udruga koje optužuje za ohrabrivanje prodemokratskih prosvjednika u "ekstremističkom, nasilnom i kriminalnom djelovanju".

Ministarstvo vanjskih poslova Kine je također upozorilo da će prihvatiti i dodatne sankcije. "Pozivamo SAD da ispravi svoje pogreške i prestane se miješati u naše unutarnje poslove. Kina će poduzeti dodatne mjere ako bude potrebno kako bi se ojačala stabilnost i blagostanje u Hong Kongu, kao i kineski suverenitet", navodi ministarstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Američki predsjednik Donald Trump prošli je tjedan potpisao Zakon o ljudskim pravima i demokraciji u Hong Kongu, kojim se podupiru protuvladini prosvjednici i Kini prijeti potencijalnim sankcijama.

Strahuje se da bi sukob Pekinga i Washingtona oko demokracije u Hong Kongu mogao dovesti u pitanje najavljeni preliminarni dogovor dviju strana kojim bi se riješio dugotrajni trgovinski sukob Kine i SAD-a koji ugrožava svjetsko gospoodarstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prethodnih godina američki ratni brodovi redovito su posjećivali Hong Kong, što je tradicija iz razdoblja prije povratka te bivše britanske kolonije Kini 1997. godine. Među američkim nevladinim udrugama kojima je Peking nametnuo sancije nalaze se Human Rights Watch i Freedom House.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo