kršio zakon / Kinezi suspendirali znanstvenika: 'Stvorio sam GMO bebe, jedna je otporna na virus HIV-a'

Image
Foto: AP Images

Znanstvenik se zbog svog eksperimenta našao na udaru kritika jer je njime doveo do dubokog sraza između znanosti i etike

30.11.2018.
8:54
AP Images
VOYO logo

Vlasti u Kini suspendirale su istraživanja znanstvenika He Jiankuija koji je, kako tvrdi, stvorio prve genetski modificirane bebe. Prema pisanju CNN-a, kineske vlasti smatraju kako se takvim znanstvenim eksperimentima krše zakoni te da su takvi postupci dno profesionalne etike. 

Podsjetimo, kineski znanstvenik je u ponedjeljak izvjestio da je prvi put u povijesti uspio "stvoriti" genetski modificirane bebe koje će biti otporne na virus HIV-a kojim su bili zaraženi njihovi očevi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jiankuij se koristio CRISPR-cas9 tehnologijom za prepravljanje genoma koji omogućuje obavljanje zahvata na genomu živih bića dosad neviđenom i preciznošću i lakoćom.  

Modificiranje zametka zabranjeno u mnogim zemljama

Mnogi znanstvenici za tu tehnologiju tvrde kako je ona još uvijek u eksperimentalnoj fazi razvoja te da nije prikladna za testiranja na ljudima. Struka uglavnom kritizira postignuće, jer će, ako se pokaže vjerodostojnim, biti odraz dubokoga sraza između znanosti i etike, a neki ga nazivaju "monstruoznim eksperimentom" na ljudima. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Postupak genetskog modificiranja zametka zabranjen je u mnogim zemljama. U Velikoj Britaniji takva procedura je dopuštena isključivo u znanstveno-istraživačke svrhe, ali je pritom i strogo regulirana.

"Bez obzira na to je li ono što je iznio znanstvenik He istinito ili nije, ovakve pokušaje i objave treba najoštrije osuditi", smatra Peter Dabrock, predsjednik njemačkoga Vijeća za etička pitanja te dodaje da je vrlo teško predvidjeti i držati pod kontrolom sekundarne i kasnije efekte modificiranja gena. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tvrdnje Jiankuija o uspješnom genetskom modificiranju još uvijek nisu potvrđene, iako je on rekao kako je svoj rad poslao na pregled jednom znanstvenom časopisu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo