Američke 'mračne namjere' / Kinezi ljuti zbog Trumpova zakona koji podržava prosvjede u Hong Kongu: 'Moraju ispraviti grešku'

Image
Foto: AP Images

Kineska vlada zbog podrške Hong Kongu zaprijetila je mjerama odmazde

28.11.2019.
9:19
AP Images
VOYO logo

Peking je u četvrtak objavio da je pozvao na konzultacije američkog veleposlanika u Kini, te je zatražio od Washingtona da "ne provede" zakon koji je u srijedu potpisao predsjednik Donald Trump kojim se podržavaju prosvjedi u Hong Kongu.

Kinezi žele da se ''ispravi greška''

Zamjenik kineskog ministra vanjskih poslova Le Yucheng izrazio je veleposlaniku Terryju Branstadu "čvrsto protivljenje" svoje zemlje i zatražio od Washingtona da "ispravi pogrešku" kako ne bi "dodatno naštetio kinesko-američkim odnosima i suradnji", kaže se u priopćenju ministarstva vanjskih poslova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Donald Trump u srijedu je potpisao zakon koji podupire prosvjednike u Hong Kongu.

"Danas sam potpisao zakon o ljudskim i demokratskim pravima u Hong Kongu", stoji u priopćenju Bijele kuće koja navodi predsjednika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rezoluciju je prije tjedan dana usvojila većina u Kongresu i još ju je trebao potpisati Trump da bi postala zakon.

"Potpisao sam zakon iz poštovanja prema predsjedniku Xi (Jinpingu), Kini  i narodu Hong Konga. Zakon je donesen u nadi da će lideri i predstavnici Kine i Hong Konga moći prijateljski riješiti sporove te dovesti do dugoročnog mira i prosperiteta za sve", dodao je Trump u priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prije toga, kineska je vlada zaprijetila mjerama odmazde rekavši da je zakon "apsolutni užas koji prikriva mračne namjere". Američki zakon je "jasan i jednostavan čin hegemonije", kaže se u ranijem priopćenju ministarstva vanjskih poslova.

Od početka prosvjeda u bivšoj britanskoj koloniji prije gotovo šest mjeseci, Peking osuđuje prosvjednike za koje kaže da ih 'teledirigiraju' strane zemlje, na prvom mjestu SAD i Velika Britanija. Hongkonška vlada je izrazila "duboko žaljenje" nakon Trumpovog potpisivanja zakona, ocjenjujući da je to "loš znak prosvjednicima".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Policija ušla u devastirani kampus Politehničkog sveučilišta

Hongkonška policija u četvrtak je ušla u devastirani kampus sveučilišta koji su 11 dana držali prosvjednici kako bi pokupila Molotovljeve koktele i druge opasne predmete koje su za sobom ostavili demonstranti.

Politehničko sveučilište u Hong Kongu bilo je epicentar prosvjeda 16. i 17. studenoga kada su izbili žestoki sukobi između policije i demonstranata. Nakon tih događaja, najnasilnijih od početka prosvjeda u lipnju, prosvjednici su zauzeli Politehničko sveučilište oko kojega se rasporedio policijski kordon.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Velika većina njih se predala prije nego ih je uhitila policija, a dio je uspio pobjeći. U četvrtak ujutro, kada su policija i vatrogasci ušli kako bi osigurali kampus nakon 11 dana opsade, utvrđeno je da tamo više nema nikoga. Kada se kampus osigura, počet će velika operacija čišćenja.

Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo