Zašto umiru majke u SAD-u? / Kira je obilno krvarila nakon carskog reza, a stavili su je 'na čekanje'. Ubrzo je preminula

Image
Foto: Ilustracija: Matija Topolovec/PIXSELL

U rizičnu skupinu u SAD-u pripadaju crne žene koje tri puta češće umiru u trudnoći i prilikom poroda nego bijele žene

30.9.2019.
9:42
Ilustracija: Matija Topolovec/PIXSELL
VOYO logo

Kira Johnson je u travnju 2016. u jednoj bolnici u Los Angelesu rodila svog drugog sina. Nakon carskog reza majka i dijete su se oporavljali kada je Kirin suprug Charles primijetio krv u kateteru svoje supruge i odmah alarmirao liječnike.

Ultrazvuk je pokazao da Kira ima obilno unutarnje krvarenje. No umjesto da ju odmah operiraju, osoblje je Kiru stavilo na čekanje. "Ona trenutno nije naš prioritet", glasilo je objašnjenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čitavih deset sati nakon carskog reza Kira se ponovno našla na operacijskom stolu. No odmah nakon primjene narkoze, mlada afro-amerikanka je preminula, piše Deutsche Welle

VEZANI ČLANCI

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U SAD-u najveća smrtnost rodilja među industrijskim zemljama

Kira Johnson nije usamljen slučaj. U SAD-u godišnje umre više od 700 žena tijekom trudnoće ili prilikom i nakon poroda. U niti jednoj industrijskoj zemlji na svijetu smrtnost rodilja nije tako visoka. U Njemačkoj je smrtnost više nego upola niža.

U rizičnu skupinu u SAD-u pripadaju crne žene koje tri puta češće umiru u trudnoći i prilikom poroda nego bijele žene. To ima svoje uzroke. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jedan od razloga visoke smrtnosti afro-amerikanki je i slabiji pristup zdravstvenom osiguranju", kaže Aza Nedhari, babica i predsjednica jedne udruge koja na jugu Washingtona drži jednu kliniku za porode. 

U Washingtonu doduše postoji nekoliko klinika s odjelom za porode, ali ni jedna na jugu grada gdje uglavnom živi crno stanovništvo. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bijeli liječnici diskriminiraju afro-amerikanke?

Nedhari se u svojoj klinici može odjednom brinuti o samo manjem broju pacijentica. I to samo ako ne dođe do komplikacija. Za složenije preglede žene moraju voziti preko sat vremena u središte grada. "Za trudnice s napornim poslovima ili s djecom je često nemoguće odlaziti na preglede", kaže Nedhari.

Novinarska mreža ProPublica je u jednom istraživanju otkrila kako se afro-američke žene osjećaju zapostavljene u bolnicama u kojima je osoblje uglavnom sačinjeno od bijelaca. Ispitane žene svjedoče o tome kako su njihove pritužbe na bolove shvaćane manje ozbiljno nego kod bijelih žena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
Cijena strasti
default_cta
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
Obiteljske tajne
default_cta
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
Gajin svet
default_cta
VOYO logo