'na granici smo humanitarne katastrofe' / Kličko u intervjuu izjavio da je Kijev okružen i da nemaju plan za evakuaciju civila. Oglasio se i njegov glasnogovornik

Image
Foto: AP

'Da budem iskren, nemamo 100% kontrolu. Izgradili smo ovu teritorijalnu obranu u kratkom vremenu', rekao je Kličko

27.2.2022.
20:30
AP
VOYO logo

Dok se ruske trupe približavaju glavnom gradu Ukrajine, gradonačelnik Kijeva, Vitalij Kličko, kaže da je ponosan na duh svojih građana, no i zabrinut jer ne zna koliko još mogu izdržati.

U intervjuu koji je u nedjelju dao za The Associated Press, nakon naporne noći ruskih napada na periferiji grada, Kličko je teškog srca priznao da ne postoje planovi za evakuaciju civila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne možemo to učiniti, jer su svi putevi blokirani. Trenutno smo okruženi", rekao je.

No, njegov glasnogovornik rekao je kasnije da je Kličko krivo interpretiran, te da je takva informacija "laž i manipulacija", a i sam Kličko je kazao da su izvještaji da je glavni grad okružen ruskim snagama lažni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Kijevu ubijeno devet civila

Gradonačelnik je za AP potvrdio da je do sada u Kijevu ubijeno devet civila, uključujući jedno dijete.

Policijski sat koji je uveo na snazi produžit će se do ponedjeljka, do najmanje 8 sati ujutro. U naredbi koju je izdao stoji da će svaka osoba koja se u vrijeme trajanja policijskog sata nađe vani biti smatrana saboterom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Lovimo te ljude i bit će puno lakše ako nitko ne bude na ulici", objasnio je Kličko, dodavši da je u subotu navečer ubijeno šest ruskih "diverzanta".

Napredovanje ruskih trupa prema gradu bilo je sporije nego što su mnogi vojni stručnjaci očekivali.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Upravo sam razgovarao s predsjednikom. Ne osjećaju se svi dobro. Pokazujemo svoj karakter, svoje znanje, naše vrijednosti", rekao je Kličko.

Posljednjih nekoliko dana velike gužve stvarale su se na lokacijama za skupljanje oružja diljem grada, a po njega su dolazili i muškarci i žene. Međutim, postoji određena zabrinutost oko naoružavanja civila s malo vojnog iskustva, s obzirom na upozorenja od ruskih diverzanata prerušenih u ukrajinsku policiju ili novinare.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Da budem iskren, nemamo 100% kontrolu. Izgradili smo ovu teritorijalnu obranu u kratkom vremenu, ali to su domoljubni ljudi. Trenutno je najvažnije pitanje obraniti našu zemlju", rekao je Kličko.

Image
ODLAZE U RAT /

Hrvatski dragovoljac koji se otišao boriti u Ukrajinu: 'Zadužujemo borbeno oružje i idemo na bojišnicu'

Image
ODLAZE U RAT /

Hrvatski dragovoljac koji se otišao boriti u Ukrajinu: 'Zadužujemo borbeno oružje i idemo na bojišnicu'

Odgovarajući na pitanje o sposobnosti grada da nadoknadi sve manje zalihe hrane i lijekova, Kličko je zamračio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Na granici smo humanitarne katastrofe. Trenutno imamo struju, trenutno imamo vodu i grijanje u našim kućama. Ali infrastruktura za dostavu hrane i lijekova je uništena", objasnio je.

"Zato je poruka za sve: Podržite Ukrajinu zajedno... Jaki smo. Svaki Ukrajinac je ponosan što je neovisan, ponosan što je Ukrajinac, a mi smo ponosni što imamo svoju državu", poručio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo