Ekstremni uvijeti / Klimatske promjene uzimaju danak: Toplinski val u Indiji odnio 36 života, temperature 51 stupanj Celzijus

Image
Foto: shutterstock

"Ovo je najgori toplinski udar ikada. Tijekom 2015. toplinski val je bio zabilježen u devet zemalja, a sada se procjenjuje na njih 23"

12.6.2019.
13:43
shutterstock
VOYO logo

Toplinski val koji je zahvatio Indiju usmrtio je 36 osoba od kojih je najviše siromašnih radnika, objavila je u srijedu državna služba za nepogode upozoravajući da su rekordne temperature zabilježene u više indijskih saveznih država nego prethodnih godina.

Glavni grad Indije, Delhi, zabilježio je temperaturu od 48 Celzijevih stupnjeva što je najviša ikada izmjerena temperatura u tom gradu dok je u Churuu, gradu u sjeverozapadnoj državi Rajasthan, temperatura dosegnula čak 51 stupanj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nikad veće temperature

"Ovo je najgori toplinski udar ikada. Tijekom 2015. toplinski val je bio zabilježen u devet zemalja, a sada se procjenjuje na njih 23", rekao je Anup Kumar Srivastava, stručnjak za suše i toplinske udare pri državnoj službi za nepogode (NDMA).

"Potvrdili smo 36 smrti od kojih najviše među slabo plaćenim radnicima koji dolaze iz ruralnih područja u gradove u potrazi za poslom i boljim životom", rekao je Srivastava za Reuters.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Indiji za vrijeme ljetnih mjeseci obično vlada nestašica vode, no ove godine je situacije osobito zabrinjavajuća u zapadnim i južnim državama u kojima 2018. nije bilo mnogo oborina za vrijeme sezone monsunskih kiša.

NDMA je predviđala da će toplinski udar pogoditi Indiju sredinom ožujka no vrijeme je postalo ekstremno sredinom svibnja te se očekuje da će ono trajati do sredine lipnja. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve više gradova se suočava s vrućinama u odnosu na protekle godine i zabilježenim temperaturama iznad 45 stupnjeva, rekao je Srivastava.

Iako je u Indiji bilo preko 2000 smrti zbog toplinskog udara tijekom 2015., broj smrtnih slučajeva se smanjio u naredne tri godine jer je su se kampanje kojima se podiže svijest u javnosti proširile na više država, rekao je službenik NDMA. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Željeli smo smanjiti broj umrlih na jednoznamenkastu brojku ove godine", dodao je Srivastava. "Mnogi političari su bili zaokupljeni izborima što je i utjecalo na nadzor kampanja za podizanje svijesti".

Indijski državni izbori održali su se od 11. travnja do 19. svibnja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo