Od igranja do milijuna / Klinac je osvojio tri milijuna dolara na megapopularnoj videoigrici; Aktualni je svjetski prvak!

Iako nije sportsko natjecanje u tradicionalnom smislu, e-sports, odnosno natjecanja u videoigrama su u posljednjih desetak godina postala popularan i unosan posao

29.7.2019.
23:10
VOYO logo

Ima samo 16 godina, a bogatiji je za 3 milijuna dolara! Kyle "Bugha" Giersdorf iz Pennsylvanije u SAD-u osvojio je prvi službeni Fortnite World cup i time postao osvajač najveće pojedinačne nagrade isplaćene jednom igraču u povijesti e-sportsa. 

"Jako sam sretan. Sve što sam radio, sve vježbanje se isplatilo. Suludo je.", govori Kyle. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On nije jedini koji je nakon ovog turnira postao bogatiji. Drugoplasirani Britanac Jaden Ashman ima samo 15 godina, a kući je otišao s milijun i sto tisuća dolara.

"Prije smo ga pokušavali odvojiti od igrice jer se trebao usredotočiti na školu, ali vidite ga sad. Otišao je u Ameriku i postigao je sve ovo, zaradio je sve ovo i jako se ponosim njime", rekla je Katie Hyams, Jadenova sestra. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvi masovni gaming susret u organizaciji tvoraca Fortnitea održao se na teniskom stadionu u New Yorku. A sve su to organizatori mogli priuštiti jer ovu igru igra više od 250 milijuna ljudi. 

"Ta je igra učinila sve da bude što pristupačnija što većem broju ljudi. Primjerice,  preuzeli su reference iz pop kulture, memove, dobili su 'momentum' u žanru koji je rastao", govori  za RTL Danas igrač igrica Domagoj Martinko - Duki.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako nije sportsko natjecanje u tradicionalnom smislu, e-sports, odnosno natjecanja u videoigrama u posljednjih desetak godina postala su popularan i unosan posao. 

"Trenutno je najjača i najveća valuta pozornost.  Ako se ne varam, što god ima pozornost, ima i mogućnost monetizacije", kaže Martinko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A sve veći broj tvrtki koje proizvode videoigre tu je pozornost dobro monetizirala. Od sponzora iz IT svijeta pa sve do poznatih brendova koji izbacuju linije posebne odjeće za igrače igrica, sve se to danas kupuje. A tvorci Fortnitea u obzir su uzeli i potencijalno zabrinute roditelje.

"Fortnite je tu specifičan jer su izbacili nasilje i nema krvi. Ništa nije nasilno nego je više luckasto i vuče na nekakav crtić", dodaje  Martinko. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Razumjeli svijet e-sportsa ili ne, ovaj rastući fenomen širi se među mlađom populacijom do te mjere da prema posljednjim istraživanjima više bi djece htjelo biti igrač igrica nego astronaut. A sudeći po Kyleu i Jadenu, igranje igrica može se itekako isplatiti. 

Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo