i to je bitno / Koju boju auta imate? Jedna boja češće od drugih sudjeluje u prometnim nesrećama. Provjerite koja!

Image
Foto: Borna Filić/Pixsell

Pokazalo se da u zemljama s toplijom klimom vozači više preferiraju svijetle automobile, dok u hladnijim zemljama na takve aute gledaju čudno...

7.9.2022.
16:17
Borna Filić/Pixsell
VOYO logo

Konzervativni kupci skloniji su monokromatskim vozilima, dok ostali vozači preferiraju svijetle boje. Popularnost boja automobila može varirati od zemlje do zemlje, a i trendovi boja mijenjaju se.

No statistike pokazuju i koja je boja "najsigurnija" u prometu, pa tako pokazuju i da u nesrećama sudjeluju najviše - crveni automobili.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

carVertical proveo je istraživanje koje bi povezalo boje automobila i njihov utjecaj na sigurnost vožnje. Tako ističu da u zemljama s toplom klimom ima više šarenih vozila, na svijetle boje automobila lošije bi reagirali u Norveškoj, Kanadi ili Švedskoj, ali svijetli automobili su nešto sasvim normalno u Kaliforniji ili Italiji. Povezuje se to s time što svjetlija boja reflektira više sunčeve svjetlosti.

A bijela boja najpopularnija je u Australiji (39,1% ukupnog broja vozila) i EU (26,8%). Australci također obožavaju srebrne (15,9%) i sive automobile (14%). Europljani više preferiraju sive boje (25,9%), a slijede crna vozila (24.5%). Sličan postotak crnih vozila može se pronaći i u SAD-u (24,7%). No, vole i bijele (20,9%) i srebrne (17,3%) automobile.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'DO KAD OVAKO?' /

Šibenski DVD: 'Vozila stara 20 godina ne mogu priuštiti sigurnost nama koji radimo, a pomaganje drugima je otežano'

Image
'DO KAD OVAKO?' /

Šibenski DVD: 'Vozila stara 20 godina ne mogu priuštiti sigurnost nama koji radimo, a pomaganje drugima je otežano'

"71% automobila provjerenih na našoj platformi bili su monokromatski – crni, bijeli, sivi ili srebrni. To samo dokazuje da su ljudi prilično konzervativni kada je riječ o kupnji vozila", kaže Matas Buzelis, stručnjak za automobile i voditelj komunikacija u tvrtki carVertical.

U posljednjih 20 godina došlo je do značajnih promjena u trendovima boja automobila. Tako je 42% automobila proizvedenih 2002. godine i provjerenih na spomenutoj platformi za povijest automobila bili su sivi ili srebrni. U međuvremenu, iako je bijela boja trenutno jedna od najpopularnijih boja, 2002. godine u osnovi nije bilo bijelih vozila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od svih pregledanih automobila proizvedenih 2020. godine, 26% bilo je sivih, a 18% bijelih. Udio crnih automobila između 2002. i 2020. godine ostao je više-manje isti.

A sigurnost?

Prema istraživanju carVerticala, boja vozila ima utjecaja na vjerojatnost stradavanja u nesreći. Tako 60% crvenih automobila provjerenih na platformi sudjelovalo je u nesrećama, što ovu boju čini najopasnijom za vožnju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Smeđa (59%) i crna (57%) također su boje automobila koje češće od ostalih završavaju u nesrećama, a slijede žuta (55%), plava (54%), bijela (50%) i siva (50%).

"Nije iznenađenje da crveni automobili češće sudjeluju u nesrećama. Sportski automobili obično su crvene boje, a ljubitelji brzine radije biraju crvene automobile nego konzervativni vozači. To je dovoljno za pretpostaviti zašto su crveni automobili na vrhu baš ove liste"”, objašnjava M. Buzelis.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo