nije bajno kako se čini / Koliko košta život u Njemačkoj? Za stanarinu i režije trebat će vam 1000 eura, a tu su još i hrana, prijevoz...

Image
Foto: shutterstock

U Njemačkoj se više isplati kuhanje, nego odlazak u restorane

5.12.2019.
12:23
shutterstock
VOYO logo

Omiljena destinacija za život u inozemstvu, Hrvatima je Njemačka. No, u toj državi nisu toliko jeftini troškovi života. U usporedbi s drugim europskim državama, slovi kao relativno jeftina za život.

Prema statističkim podacima, za život u Njemačkoj u 2019. godini mjesečno je bilo potrebno 750 eura. Cijene hrane, smještaja i odjeće za 4,3 posto veće su od prosjeka u Europi. Najveći trošak u Njemačkoj je stanovanje. Stanarine se razlikuju po od mjesta do mjesta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako želite živjeti u glavnom gradu Berlinu u stanu od 30 kvadrata u prosjeku ćete platiti 16.22 eura po četvornom metru, prema portalu wohnungsboerse.net. To je za pet eura više od prosjeka. Za manji stan izdvojit ćete oko 795 eura. 

U Munchenu su pak, najskuplje stanarine. Za stan do 40 kvadrata platit ćete više od 26 eura po četvornom metru. Osim stanarine, tu su struja i druge režije. Struja se mjesečno plaća 29,42 centi za kilovat po satu, dok ostali troškovi (čišćenje stubišta, odvoz smeća, održavanje dvorišta i dr.) košta oko 215 eura, piše Deutsche Welle.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Njemačkoj se više isplati kuhanje, nego odlazak u restorane. Ručak za dvije osobe u prosječnom restoranu plaća oko 40 eura, dok se u manjim restoranima može ručati i za osam eura. Ako uz ručak želite popiti pivo, onda računajte da se za pola litre plaća oko 3,50 eura. Ukoliko niste za pivo i radije bi poslije ručka popili cappuccino, onda trebate računati da on u Njemačkoj u prosjeku košta 2,70 eura.

Pušenje zabranjeno u ugostiteljskim objektima

Namirnice u trgovini mogu varirati ovisno o odabiru trgovine. Pola kilograma bijelog kruha košta 1,24 eura, litra mlijeka oko 70 centi, a kilogram krumpira 1,06 eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cijene vozne karte javnog prijevoza se znatno razlikuju od grada do grada, no u prosjeku karta košta dva eura. Gorivo se u prosjeku plaća 1,25 eura. Tome treba dodati održavanje automobila, porez i osiguranje. Sve u svemu, za manje vozilo vam u Njemačkoj mjesečno treba oko 200 eura.

Što se tiče odjeće i obuće, ponuda je raznolika. Tako ćete traperice platiti između 50 do 100 eura, a cipele koje su ranije koštale oko 200 eura, moći ćete kupiti na popustu od 50 ili 60 posto. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pušenje je u nekoliko njemačkih saveznih zemalja zabranjeno u ugostiteljskim objektima. Ako ste u Kolnu i bacite opušak na ulicu, platit ćete 50 eura kazne. 

Što se tiče telefoniranja, tu ima raznih opcija. Ponuda operatera je velika. Tako npr. trgovački lanac Aldi nudi 2 igabajta brzog Interneta, besplatno telefoniranje unutar Njemačke (sve mreže) za 7,99 eura. Paket važi četiri tjedna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo