propala prilika za mir?

Kolumbijci na referendumu odbili mirovni sporazum s marksističkim pobunjenicima

U polustoljetnom sukobu između kolumbijskih vlasti i marksističkih pobunjenika poginulo je gotovo 250.000 ljudi, 45.000 je nestalo, a 6,9 milijuna je raseljeno

Image

FARC Kolumbija FARC Kolumbija

Foto: AP
Hina/ 3.10.2016. u 7:51

Suprotno predviđanjima i podacima izlaznih anketa, Kolumbijci su na nedjeljnom referendumu ipak odbili mirovni sporazum između vlade i marksističkih pobunjenika kojim bi se okončao 52-ogodišnji rat između države i pobunjenika FARC-a u kojem je poginulo gotovo četvrt milijuna ljudi. 

Nakon prebrojanih 99.59 posto glasačkih listića, 50.23 posto izašlih na referendum glasovalo je protiv mirovnog sporazuma, dok je njih 49.76 podržalo dogovor vlade i pobunjenika.

Konačni rezultati referenduma stigli su kao veliko iznenađenje jer su izlazne ankete pokazivale kako se oko dvije trećine birača izjasnilo pozitivno na pitanje podržavaju li mirovni sporazum, a i ankete uoči referenduma pokazivale su kako 62 posto ispitanika podržava sporazum, a njih samo 25 odbacuje.

Kolumbijski predsjednik Juan Manuel Santos i marksistički pobunjenički vođa Timošenko potpisali su u ponedjeljak u kolumbijskom gradu Cartageni povijesni mirovni sporazum kojim je formalno završen oružani sukob koji je trajao od 1964. godine u kojem je sudjelovalo nekoliko pobunjeničkih skupina krajnje ljevice, paravojske krajnje desnice i oružane snage. U polustoljetnom sukobu je poginulo gotovo 250.000 ljudi, 45.000 je nestalo, a 6,9 milijuna je raseljeno.

Uoči referenduma Santos je rekao kako nema plan B u slučaju da glasači odbace sporazum.

Predstavnici dviju strana finalizirali su dogovor 24. kolovoza u Havani nakon gotovo četiri godine pregovora. Sporazum uključuje odredbe o uključivanju FARC-a u politički život, osnivanje suda za ratne zločine, reforme u ruralnom sektoru i reintegraciju demobiliziranih gerilaca u građanski život.

Upravo se čita

Image
brodovi povezuju ljude

FOTO Hrvoje i njegova družina svaki su dan čekali brod Jadrolinije. A onda ih je kapetanov poziv ostavio bez daha

"Moramo završiti 52-godišnji rat i otvoriti novi put miru koji će nas odvesti u bolju budućnost. Mir je način kojim ćemo osigurati našoj djeci i unučadi bolju zemlju", izjavio je kolumbijski predsjednik nakon glasovanja.

Brojnost pripadnika FARC-a posljednjih se godina prepolovila zbog vojne ofenzive koju su podržale i Sjedinjene Države, pa su oni odlučili položiti oružje i za vlast se boriti političkim sredstvima.

Prema sporazumu FARC je mogao imati svoje predstavnike na predsjedničkim i parlamentarnim izborima 2018. godine.

Hina/ 3.10.2016. u 7:51

Više s weba

Pročitajte još

Image
nesreća na kubi

Grom udario u skladište nafte, jedan poginuo, 121 ih je ozlijeđeno, a 17 vatrogasaca nestalo

Više s weba