granični prijepor / Komentar ljubljanskog 'Dela': Juncker opet uznemirio Sloveniju koja traži prijatelje za provedbu arbitraže

Image
Foto: AP Images

'Najnovija Junckerova izjava opet je izazvala napetost i postavlja se pitanje koliko Slovenija zapravo ima prijatelja koji će podržati njeno stajalište o arbitraži'

15.2.2018.
11:13
AP Images
VOYO logo

Svojom izjavom da je granica bilateralni, a ne samo europski problem, predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker opet izazvao uznemirenost u Sloveniji, koja smatra da je granični prijepor s Hrvatskom riješila arbitražnom presudom koju samo treba implementirati, piše u četvrtak u komentaru ljubljansko "Delo".

"Najnovija Junckerova izjava opet je izazvala napetost i postavlja se pitanje koliko Slovenija zapravo ima prijatelja koji će podržati njeno stajalište o arbitraži", piše u komentaru vodećeg slovenskog lista.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Od samog početka je bilo jasno da će implementacija biti naporan i dugotrajan proces, ovisan od međunarodnih čimbenika, da za to neće biti dovoljni strpljivost i pravno znanje jer su u politici potrebni prijatelji", navodi komentatorica Saša Vidmajer.
Prijatelji Slovenije, koji podržavaju slovensku tezu da je za provedbu arbitražnog rješenja odgovorna EU, mogu se nabrojati "na prste jedne ruke", a izjave koje se pri tome čuju od predstavnika Komisije su  dvosmislene i pokazuju da su očekivanja kako će ona biti jasno na slovenskoj strani "iluzorna" unatoč velikom značenju arbitražne presude za cijeli Balkan, navodi "Delo".

Među članicama EU-a koje su rezolutnije na strani Slovenije je Njemačka, a za Sloveniju je dobra i najava da će njeno ministarstvo vanjskih poslova voditi socijaldemokrat, jer Hrvatska u Europi ima uglavnom potpioru konzervativaca, no Njemačka je već pet mjeseci bez nove vlade, a od potpore drugih utjecajnijih članica poput Francuske i Austrije ne treba mnogo očekivati, navodi "Delo".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za Sloveniju, međutim, nisu najpovoljnije ni izjave potpredsjednika Komisije Fransa Timmermansa da granice u EU više nisu egzistencijalno pitanje, a Junckerove izjave u vezi s arbitražnim sporom Ljubljane i Zagreba su "nekonzistentne", navodi među ostalim komentatorica.

Istina je da je u Europi Hrvatska po tom pitanju prilično izolirana jer je svoje političke i ekonomske interese vezala uz SAD, ali se u Europi i Slovenija na malo koga može osloniti, navodi list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Potpora Europe Sloveniji je sramežljiva, SAD je bliže Hrvatskoj i nikad u svojim izjavama ne spominje arbitražnu presudu. Tu je i Italija, koja preko Slovenije s interesom zapravo gleda prema Hrvatskoj iako tvrdi da je prijateljica obiju država i da prijepor treba riješiti u "europskom kontekstu", navodi vodeći slovenski list koji ocjenjuje da stalno uznemiravanje slovenske politike i javnosti zbog izjava europskih čelnika i predstavnika Komisije pokazuje premalo samopouzdanje i samosvijest u politici.

"Na stolu je konačna presuda o do sada spornom predmetu, što znači da je granični prijepr riješen iako je čvor slovensko-hrvatskih odnosa i dalje čvrsto napet i nije presiječen. Nitko izričito ne podržava Hrvatsku, no tko će je prisiliti na poštivanje arbitražne presude?", retorički se pita na završetku komentara slovenska novinarka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo