U new Yorku / Komšić ispalio: 'Danas se u Hrvatskoj niječe da je u doba NDH počinjen genocid nad Srbima, Romima i Židovima’

Image
Foto: Armin Durgut/PIXSELL

'U Hrvatskoj seniječe činjenica da je u razdoblju kvislinške Nezavisne Države Hrvatske počinjen genocid nad Srbima', kazao je

28.9.2019.
20:09
Armin Durgut/PIXSELL
VOYO logo

Predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić ustvrdio je na sastanku s UN-ovim dužnosnikom da se danas u Hrvatskoj niječe činjenica da je u razdoblju kvislinške Nezavisne Države Hrvatske počinjen genocid nad Srbima, Romima i Židovima, kao što i bosanski Srbi odbijaju priznati genocid u Srebrenici, priopćeno je iz njegova ureda u subotu.

Kako je u subotu priopćeno iz Komšićevog ureda u Sarajevu on se tijekom dana u New Yorku, gdje je u službenom posjetu, susreo s posebnim izaslanikom glavnog tajnika Ujedinjenih naroda za sprječevanje genocida Adamom Diengom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

‘RS institucionalno niječe genocid počinjen nad Bošnjacima’

U razgovoru su obojica konstatirali da je neprihvatljivo nijekanje zločina i genocida počinjenih tijekom posljednjeg rata u BiH, navodi se.

“Komšić je istaknuo apsurdnu činjenicu da se sa začuđujućom upornošću i dan danas u entitetu Republika Srpska institucionalno niječe genocid počinjen nad Bošnjacima u Srebrenici i Podrinju, ali i da se, prije svega u susjednoj Hrvatskoj, kroz javno i političko djelovanje pojedinaca niječe zločin genocida nad Srbima, Romima i Židovima u Drugom svjetskom ratu u sklopu kvislinške tvorevine NDH”, stoji u priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

‘Jedan genocid ne umanjuje niti relativizira drugi’

Komšić je izaslaniku glavnog tajnika UN prenio ocjenu da se nakon počinjenog genocida počinje s nijekanjem i neprihvaćanjem da bi se na kraju pristupilo veličanju genocida i njegovih počinitelja.

“Jedan genocid ne umanjuje niti relativizira drugi”, kazao je Komšić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sugerirao je da je potreban specifični pristup za svaku regiju kada su u pitanju ovakvi zločini te se ne smije upasti u zamku površnog i šablonskog pristupa.

Komšić je pozvao glavnog tajnika UN-a Antonia Guterresa i Adama Diengu da sudjeluju na komemoraciji i obilježavanju 25. godišnjice genocida u Srebrenici u 2020.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo