otovreno pismo / Komšić nije dobrodošao u pet hrvatskih županija u FBiH: Na pomolu blokada vlasti?

Image
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
Image
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

HDZ-ovi članovi nisu došli na sjednicu Vijeća ministara

18.10.2018.
14:14
Ivo Cagalj/PIXSELL
VOYO logo

Premijeri i predsjednici skupština pet županija s hrvatskom većinom u Federaciji BiH zajednički su u četvrtak odbili gostoprimstvo novoizabranom članu BiH Predsjedništva Željku Komšiću ističući da on tamo ne predstavlja Hrvate nego Bošnjake.

"Željko Komšić nije predstavnik hrvatskog naroda, stoga u toj funkciji nije dobrodošao na prostor naših županija", navodi se u otvorenome pismu županijskih čelnika čime se širi otpor među hrvatskim institucijama u BiH prema Komšiću za kojega se tvrdi da je izabran glasovima Bošnjaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Otvoreno pismo kojim se Komšić proglašava nepoželjnom osobom potpisali su predsjednik vlade Hercegovačko-neretvanske županije Nevenko Herceg i zamjenik predsjedatelja skupštine te županije Tomislav Martinović, premijer Županije zapadnohercegovačke Zdenko Ćosić i predsjedatelj županijske skupštine Anto Miletić, predsjedatelj Skupštine vlade Hercegbosanske županije Robert Bagarić i tamošnji premijer Ivan Jozić, zatim predsjedatelj Skupštine Srednjobosanske županije Josip Kvasina te predsjednik vlade Posavske županije Marijan Klaić i predsjedatelj tamošnje županijske skupštine Joso Marković

"Na ovim općim izborima hrvatski narod je uvjerljivom većinom izabrao Dragana Čovića za svoga legalnog predstavnika u Predsjedništvu BiH. Stoga ovim putem, svima u našoj domovini BiH, kao i predstavnicima međunarodne zajednice poručujemo da je BiH država triju konstitutivnih naroda i svih njenih građana te da, u duhu Ustava BiH, konstitutivne narode u Predsjedništvu mogu predstavljati samo legitimno izabrani politički predstavnici", stoji u zajedničkom otvorenom pismu čelnika županija s hrvatskom većinom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ranije je Komšića personom non grata proglasilo dvadesetak općina s hrvatskom većinom u BiH. Komšić je pobijedio u izbornoj utrci za hrvatskog člana Predsjedništva BiH protukandidata Dragana Čovića. Hrvatske stranke i više udruga i pojedinaca upozorili su da je Komšić treći put zaredom nametnut mimo volje Hrvata glasovima Bošnjaka koji su četiri puta brojniji u Federaciji BiH.

Prema podacima Središnjeg izbornog povjerenstva, u četiri gotovo isključivo hrvatske općine na području Županije zapadnohercegovačke Komšić je dobio oko 280 glasova ili 0,66 posto, a za Čovića  je tamo glasalo oko 30.000 Hrvata. Istodobno Komšić je pobjeđivao i u općinama u kojima doslovno Hrvati uopće ne žive. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HDZ-ovi članovi nisu došli na sjednicu Vijeća ministara, na pomolu blokada vlasti?

Održavanje redovite sjednice Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, najavljene za četvrtak u Sarajevu, moralo je biti otkazano jer se ministri iz reda HDZ BiH nisu pojavili, a lokalni mediji u BiH ocijenili su kako je to dokaz blokade vlasti u državi koju je najavio predsjednik HDZ-a Dragan Čović nakon što je na općim izborima održanim 7. listopada pretrpio poraz od Željka Komšića u utrci za hrvatskog člana Predsjedništva BiH. 

Predsjedatelju Vijeća ministara BiH Denisu Zvizdiću, koji je i zakazao sjednicu, preostalo je samo da je otkaže nakon što se nitko od tri hrvatska ministra nije pojavio u dvorani za sastanke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Razlog otkazivanja je nedolazak HDZ-ovih ministara", kazao je novinarima ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić.

Prema poslovniku o radu Vijeće ministara BiH može donositi odluke samo ukoliko je sjednicama nazočna najmanje polovica ministara, pri čemu moraju biti prisutna najmanje dva iz reda svakog konstitutivnog naroda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HDZ BiH u aktualnom sazivu Vijeća ministara, koje djeluje u tehničkom mandatu dok se ne uspostavi novo, ima tri ministra. To su ministar financija Vjekoslav Bevanda, ministrica obrane Marina Pendeš i ministar pravosuđa Josip Grubeša.

Njih troje nisu se pojavili ni na sjednici koja je bila zakazana za prošli tjedan, no nisu ponudili nikakvo objašnjenje za nedolazak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U bosanskohercegovačkom izdanju "Večernjeg lista" uoči sjednice u četvrtak su objavili kako ona neće biti održana "zbog višemjesečnih prijevara, manipulacija i otvorenog kršenja dogovora SDA-ovih partnera u vlasti”.

Lider HDZ BiH Čović ranije je kazao kako dogovor o izmjenama izbornog zakona, kojim bi se osiguralo da ubuduće jedan narod neće drugome birati predstavnike u vlasti, ostaje preduvjet svih postizbornih kombinatorika, uključujući su pregovore o uspostavi nove izvršne vlasti na razini države i Federacije BiH. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
Tajne vinove loze
default_cta
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
Yu-Gi-Oh sevens
default_cta
Obiteljske tajne
San snova
Cijena strasti
VOYO logo