Hrvatska i Srbija? / Komšić pred UN-om: 'Susjedi unose nemir i proizvode određenu destabilizaciju u BiH'

Image
Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Komšić je govorio u UN-u iako za to nije imao suglasnost Predsjedništva BiH kao kolektivnog šefa ove države

25.9.2019.
7:36
Armin Durgut/PIXSELL
VOYO logo

Predsjedavajući BiH Predsjedništva Željko Komšić ocijenio je utorak u govoru na 74. zasjedanju Opće skupštine Ujedinjenih naroda u New Yorku kako susjedi te zemlje "unose nemir i proizvode određenu destabilizaciju" u Bosni i Hercegovinu, očito aludirajući na Hrvatsku i Srbiju.

Komšić, koji je izabran na poziciju hrvatskog člana u državnom vrhu BiH uz potporu bošnjačkih birača, rekao je kako su bilateralni odnosi Bosne i Hercegovine i susjednih država u samom vrhu prioriteta vanjske politike. Upozorio je, međutim, kako se suradnja država ne unapređuje na temeljima zajedničkog interesa i načela ravnopravnosti, uzajamnog uvažavanja i poštivanja državnog suvereniteta i teritorijalnog integriteta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Iz navedenog dalo bi se zaključiti da su odnosi Bosne i Hercegovine sa susjednim državama dоbri i intenzivni, međutim, radi partikularnih politika naših susjeda, povremeno smo svjedoci njihovim aktivnostima za ostvarivanje njihovih političkih interesa unutar Bosne i Hercegovine, čime se unosi nemir i proizvodi određena destabilizacija u mojoj zemlji, što nije dobro, niti doprinosi razvijanju željenih međusobnih dobrosusjedskih odnosa“, ustvrdio je Komšić.

Komšić je u govoru u UN-u, za kojega nije imao suglasnost Predsjedništva BiH kao kolektivnog šefa ove države, istaknuo kako su pojedine odredbe Ustava Bosne i Hercegovine, koji je sastavni dio Daytonskog mirovnog sporazuma, diskriminirajuće prema predstavnicima manjina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Napomenuo je kako u BiH treba provesti izmjene Ustava sukladno četiri presude Europskog suda za ljudska prava iz Strasbourga kako bi se zajamčila jednakopravnost svih građana Bosne i Hercegovine. Pri tome nije spominjao odredbe Ustava BiH koji jamči i jednakopravnost triju konstitutivnih naroda Hrvata, Bošnjaka i Srba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
Cijena strasti
default_cta
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
Obiteljske tajne
default_cta
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
Gajin svet
default_cta
VOYO logo