'KRTICA' U OBITELJI / Komunistički špijuni 80-ih pratili Trumpa: 'Znali smo da želi biti predsjednik'

Image
Foto: AP Images

Trump je još '80-ih godina bio meta špijunske akcije čehoslovačke tajne službe

29.10.2018.
10:53
AP Images
VOYO logo

Komunističke tajne službe Čehoslovačke 80-ih godina 20. stoljeća pokrenule su špijunsku akciju usmjerenu prema aktualnom američkom predsjedniku Donaldu Trumpu, pokazali su dokumenti i svjedočanstva koja je objavio britanski Guardian. 

Čehoslovačka tajna služba StB u akciju usmjerenu na Trumpa krenula je nakon njegova vjenčanja s prvom suprugom 1977. godine, Čehinjom Ivanom Zelničkovom. Akcija je pokrenuta u gradu Zlinu gdje je Zelničkova rođena i odrasla. Njezin otac, Milan Zelniček redovito je davao informacije lokalnom uredu tajne službe o putovanjima svoje kćeri u SAD i karijeri njegova slavnog zeta. Zelniček je surađivao s StB-om do kraja komunističke ere u Čehoslovačkoj. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novi dokumenti koje su objavili Guardian i češki magazin Respekt pokazuju da je zanimanje tajne službe za Trumpa poraslo nakon američkih predsjedničkih izbora 1988. godine na kojima je pobjedio republikanac George Bush Stariji. 

"Imali smo informacije da u budućnosti želi biti američki predsjednik"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bivši dužnosnik StB-a Vlastimir Danek potvrdio je postojanje akcije usmjerene prema Turmpu. 

"Trump nam je bio vrlo zanimljiv jer je bio biznsmen s velikim brojm kontakata, čak i u svijetu politike. Znali smo da je utjecajan, a imali smo i informacije da u budućnosti želi biti američki predsjednik", kazao je Danek te potvrdio da je i njegovim kolegama iz vrha StB-a u Pragu Trumpova aktivnost bila zanimljiva. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne znam je li Prvi direktorat StB-a dijelio informacije o Trumpu s KGB-om (ruskom tajnom službom, op.a.). To ne mogu potvrditi", kazao je Danek te dodao kako ne želi govoriti više o špijunskoj akciji usmjerenoj protiv Trumpa. 

"To je prošlost koju želim zaboraviti. Ne želim imati problema", zaključio je svoje svjedočanstvo Danek. Dokumenti ne otkrivaju je li SSSR naredio ili vodio tu špijunsku akciju protiv Trumpa, no poznato je da su čehoslovačke tajne službe redovito dijelile informacije s Moskvom. Mnogi agenti StB-a su i direktno radili za KGB. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U ljeto 1987. godine Donald Trump i njegova tadašnja supruga Ivana Trump posjetili su Moskvu i Lenjingrad na osobni poziv sovjetskog veleposlanika u Washingtonu, Jurija Dubinina. Nedugo nakon tog posjeta, Trump je objavio da razmišlja o kandidaturi za američkog predsjednika. Uoči američkih predsjedničkih izbora 1988. godine Ivana Trump je posjetila svoje roditelje u Zlinu te je, sudeći prema dokumentima, svom ocu u razgovoru rekla da predviđa pobjedu Busha. Tu je informaciju otac odmah dojavio tajnoj službi StB. 

"Ishod izbora potvrdio je vjerodostojnost te informacije", napisao je agent StB-a Peter Sury u dokumentu od 23. siječnja 1989. godine. Taj dokument je imao klasifikaciju "tajno". "Ta predviđanja su došla od najviših 'ešalona moći' u SAD-u jer se Ivana kreće u najvišim američkim političkim krugovima", pisalo je u dokumentu. Svrha te špijunske akcije bila je prikupiti što više informacija o američkoj vanjskoj i unutarnjoj politici i ekonomiji te pokušati dobiti informacije i o aktivnostima američkih obavještajnih službi. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Da, napisao sam taj dokument"

Sury je tada bio zamjenik šefa lokalnog StB-a u Zrinu. "Da, napisao sam taj dokument. Trump je bio bogati biznismen i nama zanimljiv. Prvi odjel se bavio njime, ja nisam znao detalje", rekao je Sury. Svjedočanstva agenata StB-a pokazuju da su Moskva i Prag bili jako zainteresirani za Trumpa krajem Hladnog rata. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I čehoslovačke i ruske tajne službe zabilježile su da Trumpove velike političke ambicije te su pokušali iskoristiti njegove obiteljske veze kako bi prikupili što više informacija o američkoj politici i aktivnostima. 

Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo