Nakon Pfizera / Korak bliže cilju: U SAD-u odobreno i Modernino cjepivo protiv koronavirusa

Image
Foto: Shutterstock

Potvrda je stigla je nakon što je na savjetodavnom panelu u četvrtak izglasano da prednosti cjepiva nadjačavaju potencijalne rizike za one starije od 18 godina

19.12.2020.
8:05
Shutterstock
VOYO logo

Američka administracija za hranu i lijekove odobrila je američko cjepivo koje je proizvela farmaceutska tvrtka Moderna i to samo tjedan dana nakon što je odobreno Pfizer/BioNTechovo cjepivo, prenosi BBC.  

'Čekaju nas bolji dani'

SAD, koji ima najviše slučajeva zaraze i smrti uzrokovane Covidom-19, trebao bi otkupiti 200 milijuna doza Moderninog  cjepiva. Prema podacima Sveučilišta John Hopkins, do sad je zabilježeno 313.500 smrtnih slučajeva i oko 17,5 milijuna slučajeva. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Povjerenik pri FDA Stephen Hahn kazao je da je hitno odobrenje cjepiva u petak  označilo još jedan značajan korak u borbi protiv pandemije koronavirusa koja svakodnevno  uzrokuje ogroman broj hospitalizacija i smrtnih slučajeva u SAD-u. 

Image
Borba s virusom /

WHO: Prve isporuke cjepiva siromašnim zemljama u prvom tromjesečju 2021. godine

Image
Borba s virusom /

WHO: Prve isporuke cjepiva siromašnim zemljama u prvom tromjesečju 2021. godine

Potvrda za Modernino cjepivo stigla je nakon  što je na savjetodavnom panelu u četvrtak izglasano da prednosti cjepiva nadjačavaju potencijalne rizike za one starije od 18 godina. Regulatori su ranije ovog tjedna izvijestili da je Modernino cjepivo sigurno i 94 posto učinkovito. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uskoro bivši američki predsjednik Donald Trump, koji je nekoliko sati prije objave potvrde novog cjepiva ustvrdio da je ono većinski odobreno i da distribucija kreće odmah, po objavi da je ono zaista i odobreno na Twitteru napisao:"Čestitam, Modernino cjepivo je sada odobreno". 

Joe Biden, koji je objavio da će se protiv Covida cijepiti u ponedjeljak, kazao je da potvrda Pfizerovog i Moderninog cjepiva samo je dodatno uvjerenje da uskoro slijede bolji dani, ali je i dodao da borba protiv Covida-19 još uvijek nije gotova. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo