u ime francuske / Korak su bliže pristupanju: Macron potpisao ratifikaciju Finske i Švedske NATO-u

Image
Foto: RTL Vijesti

"Dvadeset zemalja saveznica" već su "ratificirale protokol", rekla je ministrica vanjskih poslova Catherine Colonna tijekom njegova prihvaćanja u Narodnoj skupštini

13.8.2022.
23:24
RTL Vijesti
VOYO logo

Francuski predsjednik Emmanuel Macron potpisao je u subotu u ime Francuske protokol o ratifikaciji pristupanja Finske i Švedske NATO-u koji je francuska Narodna skupština prihvatila 2. kolovoza.

"Ova suverena odluka Finske i Švedske, dvaju europskih partnera, omogućit će jačanje njihove sigurnosti u prilikama sadašnje prijetnje u njihovu neposrednom susjedstvu i svojim će kapacitetima znatno doprinijeti kolektivnoj snazi i našoj europskoj sigurnosti", ističe u subotu Elizejska palača. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Švedska i Finska su se odrekle tradicionalne neutralnosti zbog ruske invazije na Ukrajinu.

"Dvadeset zemalja saveznica" već su "ratificirale protokol", rekla je ministrica vanjskih poslova Catherine Colonna tijekom njegova prihvaćanja u Narodnoj skupštini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da bi dvije zemlje u slučaju agresije imale zaštitu po članku 5 NATO-ove Povelje, protokol treba potpisati trideset zemalja članica organizacije.

No Turska, članica Sjevernoatlantskog saveza, prijeti da će "zaustaviti" taj proces, optužujući dvije skandinavske zemlje da pružaju utočište Kurdistanskoj radničkoj stranci (PKK) i njezinim saveznicima koje Ankara smatra terorističkim organizacijama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo