PANDEMIJA COVIDA-19 / Koronavirus izaziva sve veće probleme: Komisija predlaže mjere za usporavanje širenja zaraze

Image
Foto: AP

Ove ćemo godine imati drukčiji Božić, istaknula je Ursula von der Leyen

28.10.2020.
14:30
AP
VOYO logo

Europska komisija je u srijedu predložila niz mjera za usporavanje širenja koronivirusa, koje između ostaloga, uključuju masovnije i brže testiranje, pripremu kampanje cijepljenja, učinkovite i interoperabilne aplikacije za praćenje kontakata.

Image
Eksponencijalni rast /

Lockdown i u Njemačkoj: Merkel želi zatvoriti sve barove, restorane i fitnesse. Izlazak samo s članovima kućanstva

Image
Eksponencijalni rast /

Lockdown i u Njemačkoj: Merkel želi zatvoriti sve barove, restorane i fitnesse. Izlazak samo s članovima kućanstva

Situacija je vrlo ozbiljna. Moramo ubrzati odgovor na razini EU-a", izjavila je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ove ćemo godine imati drukčiji Božić", istaknula je von der Leyen dodajući da će puno toga ovisiti od toga što će se poduzeti u sljedećih nekoliko tjedana.

Komisija traži od zemalja članica da učine dodatne korake i djeluju na koordinirani način dok Europa ponovno postaje žarište pandemije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Rast broja zaraženih diljem Europe vrlo je alarmantan. Potrebne su odlučne mjere kako bi Europa zaštitila živote i sredstva za život, smanjila pritisak na zdravstvene sustave i nadzirala širenje virusa", izjavila je povjerenica za zdravstvo Stella Kyriakides.

Komisija je objavila svoje prijedloge uoči virtualnog sastanka na vrhu, koji će se održati u četvrtak navečer i na kojem će čelnici zemalja članica razgovarati o koordinaciji mjera za borbu protiv koronavirusa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pozivam države članice da tješnje surađuju. Hrabri koraci koji se sada poduzmu spasit će živote i sredstava za život. Nijedna zemlja članica neće izići iz pandemije dok to sve ne učine", rekla je predsjednica Komisije Ursula von der Leyen.

Čelnica Komisije je rekla i da značajnije isporuke cjepiva za zemlje Unije mogu početi u travnju. "Isporuke velikih količina trebale bi početi u travnju", rekla je i dodala u najboljem slučaju proizvođači EU-u mogu isporučiti do 50 milijuna cjepiva mjesečno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bolji protok informacija

Komisija poziva sve države članice da dostave sve relevantne podatke Europskog centru za kontrolu i prevenciju bolesti i Komisiji kako bi se došlo do točnih, sveobuhvatnih i pravodobnih informacija o epidemiološkoj situaciji, testiranju, praćenju kontakata.

Učinkovitije i brže testiranje

Komisija preporučuje širu uporabu antigenskih testova koji daju brze rezultate te poziva zemlje članice da do sredine studenoga izrade nacionalne strategije testiranja. Komisija će mobilizirati 100 milijuna eura za izravnu i brzu nabavu antigenskih testova. U slučajevima kada države članice traže prethodno testiranje putnika koji dolaze u dotičnu državu i kada nije osigurano testiranje u zemlji iz koje putnik dolazi, onda će trebati osigurati testiranje po dolasku. Radi sigurnijeg putovanje i kretanja osoba važno je međusobno priznavanje testova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Učinkovite aplikacije za praćenje kontakata

Komisija ističe da sve zemlje članice  trebaju razviti učinkovite i kompatibilne aplikacije za praćenje kontakata i upozorenje. Trenutačno se 17 nacionalnih aplikacija temelji na decentraliziranim sustavima i mogu postati interoperabilne.

Cijepljenje

Komisija pregovora s proizvođačima o nabavi cjepiva kako bi se osigurale dovoljno količine čim pokaže da su ta cjepiva sigurna i učinkovita. Čim se to dogodi  bit će potrebna brza distribucija kako bi se postigao najbolji mogući učinak. Komisija je 15. listopada predstavila ključne korake koje države članice moraju poduzeti kako bi bile spremne za kampanju cijepljenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Informiranje građana

Jasna komunikacija je ključna da bi mjere koje poduzimaju zdravstvene vlasti bile uspješne. Komisija poziva zemlje članice da pokrenu borbu protiv lažnih, obmanjujućih i opasnih informacija koje nastavljaju kružiti i da rješavaju rizik od "umora od pandemije". Cijepljenje je specifično područje u kojem javne vlasti trebaju pojačati svoje djelovanje u borbi protiv dezinformacija i osigurati povjerenje javnosti, jer neće biti kompromisa u pogledu sigurnosti i učinkovitosti prema europskom robusnom sustavu odobrenja cjepiva. Cjepiva ne spašavaju živote, nego to čini  cijepljenje, navodi Komisija.

Osiguranje medicinske i zaštitne opreme

Komisija je donijela odluku o produljenju privremene suspenzije na naplatu carine i PDV-a na uvoz medicinske opreme iz trećih zemalja. Također predlaže da bolnice i zdravstvene ustanove na plaćaju PDV na cjepiva i opremu za testiranje. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lakše putovanje unutar EU-a

Komisija poziva države članice da provode preporuke koje je usvojilo Vijeće o zajedničkom i koordiniranom pristupu po pitanju ograničenja slobode kretanja. 

Agencija za sigurnost zračnog prometa i Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti razvijaju protokol za testiranje putnika koji bi trebale koristiti zdravstvene vlasti, zračni prijevoznici i zračne luke. Komisija također kaže da radi na zajedničkim pristupu o karanteni, što bi trebala predstaviti sljedeći mjesec.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo