dramatično u parizu / Kosovo nije primljeno u UNESCO: nije dobilo potrebnu dvotrećinsku većinu

Image
Foto: AP Images

Dramatično je bilo danas u Parizu, ali je izvučena pobjeda Srbije. Poslije odbijanja prijedloga da glasanje o Kosovu u UNESCO-u bude odloženo, pristupilo se glasanju. I nije bilo potrebne većine za prijem Kosova

9.11.2015.
13:56
AP Images
VOYO logo

U Parizu u okviru Generalne konferencije UNESCO-a nije prihvaćen zahtjev Kosova za prijem u tu organizaciju. Od ukupno 142 zemlje koje su glasale, 92 je bilo za, a 50 protiv, te nije ispunjena potrebna dvotrećinska većina glasova za prijem u tu organizaciju.

Među zemljama koje nisu podržale prijem Kosova u UNESCO su Brazil, Kina, Španjolska, Rusija, Indija, Kazahstan, Bjelorusija, Palestina, Sjeverna Koreja, Slovačka, Urugvaj, Venezuela, Bahrein, Indonezija...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Suzdržane su bile BiH, Kolumbija, Grčka, Nigerija, Peru, Poljska, Rumunija, Singapur, Trinidad i Tobago, Tunis i Zambija. 

Prijedlog za primanje Kosova je prethodno obrazložen da nije u pitanju glasanje za priznanje Kosova kao države ili za ulazak u UN, nego zahtjev da se "građanima Kosova omogući pristup kulturnim vrijednostima i obrazovanju, kao i da se na kraju podrži misija UNESCO-a", javlja b92.net.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovom glasanju prethodilo je još jedno - Srbija je, naime, zatražila odlaganje odluke, ali je prijedlog odbačen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo