ŠTO BI MOGLA HRVATSKA? / Kotromanović s Jarkom o Ukrajini, ali i Lavrovu u Beogradu: 'Vučiću vrijeme dolazi kraju'

Kaže kako smo vidjeli svu silu oružja u Ukrajini, ali da nismo našli nijedno oružje koje može odlučiti rat

5.6.2022.
19:15
VOYO logo

Ante Kotromanović gostovao je u RTL-u Danas s Andrijom Jarkom.

Putin prijeti da neće birati mete ako Amerikanci pošalju novo oružje Ukrajincima, no Kotromanović se pita koga bi to mogao napasti. "Zapad se ne boji, pokazao je čvrstu nakanu, a to je da će znatno oboružati Ukrajinu, a u budućnosti može slati sve veće oružje koje će biti sve veća prijetnja ruskoj vojsci", navodi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon dugo vremena Rusija je opet napala glavni grad Ukrajine. Gađali su krug tvornice u kojem su bili donirani tenkovi, a Kotromanović govori kako su gađali dva remontna zavoda u kojima je sposobnost remonta tenkova, topništva. "Ovo je bila dobra prilika za podsjetiti ukrajinsku vladu da je rat pred vratima", kaže.

U ovih 100 dana Ukrajina je postala vojni poligon, no postoji li oružje koje nakon tolikog proteka vremena donosi prevagu, kaže: "Vidjeli smo svu silu novih moćnih oružja, primjenu na terenu. Po meni nismo našli nijedno oružje koje može odlučiti rat. Kopnena vojska ako je organizirana, jaka, kada bi se povukli ukrajinski vojnici u naseljena mjesta, tamo su nastajali veliki problemi za rusku vojsku. Po meni će uvijek biti temelj tehnika, moderna tehnologija, ali usklađena s odlučnim i dobrim čovjekom".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
O RATU U UKRAJINI /

Kotromanović: 'Putin je ranjen. Izgubio je politički autoritet u svijetu, a gubi ga i u državi'

Image
O RATU U UKRAJINI /

Kotromanović: 'Putin je ranjen. Izgubio je politički autoritet u svijetu, a gubi ga i u državi'

Upitan što Hrvatska može naučiti iz ovog sukoba navodi kako je ovo prava prilika da se razmišlja o novoj viziji oružanih snaga RH. "Treba promijeniti strateške dokumente, vojnu doktrinu hrvatske vojske i zacrtati nove stvari koje će se nabavljati dalje. Ovo mora biti dobra naučena lekcija za nas, a to je nova upotreba topništva, pješaštva", ističe.

Kaže i kako Hrvatska ima najmoćnije haubice nego se koriste u Ukrajini i u tom segmentu se, navodi, treba odvijati razvoj vojske. Dronovi, proturaketno oružje…, navodi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U moje vrijeme smo počeli s pričuvnim snagama, razvrstavanje, moramo imati aktivnu pričuvu da se mogu popunjavati postrojbe, pričuvne časnike i dočasnike. Privući ih, kako Amerikanci imaju pola plaće aktivnog vojnika za liječnike koji moraju dva do tri mjeseca provesti na različitim tipovima obuke", rekao je.

Naposljetku, prokomentirao je i posjet Lavrova Beogradu. Zadnje informacije kažu da su mu tri susjedne zemlje zabranile prelet preko njihovog zračnog prostora. Vučić je u strahu jer bi ga zbog tog posjeta i dvostruke igre EU mogla napokon kazniti-

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne znamo pravu svrhu dolaska Lavrova osim da potvrdi svoj teren. Vjerojatno je to njegova nakana. Srbima nije svejedno što će se desiti nakon dolaska Lavrova, hoće li EU reagirati. Vučiću koji je godinama sjedio na dvije stolice, vukao sve iz Zapada, Istoka, Kine, to vrijeme curi i polako dolazi kraju", zaključuje.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo