Požari u Kaliforniji / Koze spasile knjižnicu 'Ronald Reagan': Predsjednički zrakoplov i dio Berlinskog zida su na sigurnom

Image
Foto: shutterstock

Knjižnici nedaleko od Los Angelesa zaprijetio je požar 'Easy Fire', zadnji u nizu zbog kojih su širom te savezne države zapovijeđene evakuacije

31.10.2019.
21:48
shutterstock
VOYO logo

Gladno stado od 500koza pomoglo je spasiti knjižnicu "Ronald Reagan" nedaleko od Los Angelesa od požara koji ovih dana haraju Kalifornijom, prenosi u četvrtak BBC.

Uprava knjižnice je u svibnju, iz opreza, unajmila koze kako bi obrstile grmlje oko kompleksa jer grmlje lako plane u požaru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koze su ga pojele i tako napravile prolaz koji je usporio širenje vatre. To je pak vatrogascima pružilo više vremena za gašenje.

Knjižnici smještenoj nedaleko od Los Angelesa zaprijetio je požar "Easy Fire", zadnji u nizu požara zbog kojih su širom te savezne države naređene evakuacije, a pojedini dijelovi ostali su i bez struje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zahvaljujući kozama, spašeni su izlošci iz knjižnice kao što su predsjednički zrakoplov Air Force One i dio Berlinskog zida.

"Jedan vatrogasac rekao nam je da im je prolaz koji su raščistile koze olakšao gašenje", rekla je glasnogovornica knjižnice Melissa Giller.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koze je angažirala lokalna tvrtka "805 Goats". Scott Morris je otvorio tvrtku prošli studeni i naplaćuje oko tisuću dolara za 4000 četvornih metara. 

Budući da su požari u Kaliforniji sve češći, Morris je kazao da će morati udvostručiti stado kako bi mogao udovoljiti potražnji klijenata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Druga velika kulturna institucija na jugu Kalifornije, Muzej Getty u Los Angelesu, ovaj je tjedan također spašen od vatrene stihije jer su zaposlenici muzeja raščistili grmlje koje ga okružuje.

Požari ne jenjavaju

U blizini Los Angelesa u četvrtak je bilo još požara koje drugi dan zaredom raspiruju snažni pustinjski vjetrovi, prenosi Reuters.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Požar "Hillside" koji se brzo širi zahvatio je 80 hektara površine i počeo je gutati kuće u blizini brežuljaka prekrivenih grmljem u San Bernardinu, istočno od Los Angelesa. 

Još dva velika požara haraju područjem od početka tjedna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Požar "Getty" izbio je kod Muzeja Getty u Los Angelesu u ponedjeljak ujutro, gutajući grmlje na brežuljcima oko važne autoceste.

Vlasti su zapovjedile evakuaciju više od 10.000 kuća u nekim od najbogatijih gradskih četvrti, no u srijedu je dopušten povratak nekim stanovnicima nakon što je pod kontrolu stavljeno oko 40 posto požara koji je zahvatio površinu od 300 hektara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Požar "Easy Fire" planuo je rano u srijedu, proširivši se sve do zidova knjižnice "Ronald Reagan" koja se nalazi na planini sjeverozapadno od Los Angelesa.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo