POSVAĐAO IH BISKUP KOMARICA / Kraj summita procesa Brdo-Brijuni obilježila svađa dvojice članova Predsjedništva BiH

Image

Biskup Komarica je nedavno usporedio stradanje na Bleiburgu sa zločinima i protjerivanjima počinjenim u Banjoj Luci

29.5.2016.
17:06
VOYO logo

SARAJEVO - Summit procesa Brdo-Brijuni na kojemu je u nedjelju u Sarajevu usvojena izjava o gradnji boljih odnosa i jačanju povjerenja u jugoistočnoj Europi nije pošteno ni završio, a dvojica članova Predsjedništva BiH uspjela su se posvađati oko banjolučkog biskupa Franje Komarice.

Pošto je bošnjački član i predsjedatelj Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović na konferenciji za novinare na kraju summita podupro Komaričinu izjavu o stradanu Hrvata i Bošnjaka u Banjoj Luci tijekom rata u BiH, ubrzo je reagirao srpski član Predsjedništva Mladen Ivanić koji je Izetbegoviću predbacio "neprimjeren istup".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ivanić je u priopćenju najoštrije osudio "neprimjeren istup predsjedatelja Predsjedništva BiH...kada je zlorabio službeni skup za iznošenje neprihvatlјivih stajališta".

Izetbegović je pred novinarima rekao da je Komarica, uspoređujući Banja Luku i Bleiburg, samo podsjetio na činjenicu da su banjalučki Hrvati i Bošnjaci bili izloženi sustavom progonu te da se to ne može zanijekati, baš kao ni podatak o 16 srušenih džamija i uništavanju katoličkih crkvi u tom gradu u kojemu nije bilo nikakvih borbi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Iz tog grada su sistematski istjerani Bošnjaci i Hrvati, a vi nazovite to Bleiburgom ili nekako drugačije", rekao je Izetbegović novinarima.

Ivanić mu je u roku od nepunih sat vremena poručio da je takva izjava "tipičan primjer zloporabe pozicije predsjedatelja Predsjedništva BiH".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Opisao je to i kao "nastavak osornog i nadmenog ponašanja" koje je počelo objavlјivanjem odluke o načinu obrade rezultata popisa stanovništva u BiH. Aludirao je time na nezadovoljstvo dužnosnika iz redova bosanskih Srba odlukom Agencije za statistiku da će se kao stalni stanovnici te države računati i 196 tisuća osoba čiji je status djelomice sporan, jer su kao mjesto rada ili školovanja naveli inozemstvo.

Srbijanski dužnosnici tvrde da je riječ o protuzakonitoj odluci i strahuju da će prikazati lažnu demografsku sliku zemlje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ivanić sada novim problemom drži to što se Izetbegović uopće upustio u davanje potpore biskupu Komarici jer pitanje o tome nije ni bilo namijenjeno njemu.

Stoga je zaprijetio nastavkom započetog verbalnog rata. "U tom smislu, moje iduće reakcije ne trebaju nikoga iznenaditi", poručio je Ivanić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Biskup Komarica je nedavno usporedio stradanje na Bleiburgu sa zločinima i protjerivanjima počinjenim u Banjoj Luci tijekom proteklog rata u BiH. 

"Mi smo ovdje Bleiburg. To je muka i to sam želio u Bleiburgu poručiti. Ljudi šta vi govorite ovdje. Dođite u Banju Luku pa vidite, tamo je Bleiburg. Gdje su Banjalučani, zašto su oni pobijeni, zašto je njima oduzeto pravo na identitet? Nemaju pravo na svoje rodno mjesto. To je Bleiburg za mene", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik zatražio je od Komarice da povuče tu "nedoličnu" izjavu i dodao da suosjeća zbog stradanja Hrvata u proteklom ratu no drži kako je usporedba s onim što se zbivalo tijekom Drugog svjetskog rata neprimjerena.

"Nama treba povlačenje njegove izjave, da se kaže da je to greška. Ja suosjećam s njim za stradalim Hrvatima, kao i za svima koji su ovdje stradali, ali ovakve špekulacije koje je biskup iznio su nedolične", kazao je Dodik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo