ALARMATNA SITUACIJA / Kraj za Boeing? 'Ako se dokaže da je kriv za pad zrakoplova u Etiopiji, mogao bi propasti!'

'Kad uzmete avion od nekoga tko ga iznajmljuje na par dana ili mjeseci, to abnormalno košta. I to sve onda plati Boeing'

14.3.2019.
8:20
VOYO logo

Zrakoplovna nesreća u Etiopiji u kojoj je poginulo 157 ljudi, natjerala je aviokompanije diljem svijeta da obustave letove spornim modelom Boeinga 737. 

Među zemljama koje su ih zabranile je i Hrvatska, a ako se tijekom istrage dokaže da je Boeing kriv, analitičari smatraju da tom proizvođaču prijeti i propast.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Diljem Europe od 12. ožujka svi zrakoplovi modela Boeing 737 MAX 8 i 9 na tlu. I to zbog sumnje da je neispravan Boeing odnio 157 života na etiopskom letu prije tri dana. Prizemljeno ih je između 250 i 300.

I Hrvatska agencija za civilno zrakoplovstvo je također zabranila let spornog tipa Boeinga 737 MAX 8, a jedina linija na kojoj vozi jest Zagreb-Dubai-Zagreb. Putnici s tog leta došli su starijim modelom Boeinga i sletjeli sigurno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Malo sam se bojala zbog i tih nesreća, ali ne bih otkazala let i da sam unaprijed znala da se moram njime voziti", otkrila je Anka Kukec, jedna od putnica na zračnoj liniji iz Dubaija za Zagreb.

Inače, zrakoplovi 747 MAX 8 i 9 su se počeli proizvoditi prije niti dvije godine. Zrakoplovni analitičar Alen Ščuric kaže da zasad ima dovoljno zamjenskih aviona, pa putnici do početka turističke sezone ne bi trebali osjetiti nedostatak letova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Konkretno, u Hrvatskoj trenutno imate tri aviona koja se ne koriste", pojasnio je.

Zanimljivo, 4700 spornih Boeinga se tek trebalo proizvesti jer su već kupljeni. Posao je to vrijedan 50 milijardi američkih dolara. Zato, kaže Ščuric, ako se dokaže da je Boeing kriv, mogao bi propasti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kad uzmete avion od nekoga tko ga iznajmljuje na par dana ili mjeseci, to abnormalno košta. I to sve onda plati Boeing. A ovo nije prvi slučaj. Već su oni imali tih dječjih bolesti", rekao je Ščuric.

Image
Foto: AP
Image
Foto: AP

A iz te su kompanije na internetskim stranicama poručili da su njihovi avioni sigurni. Također, iako su čekale dulje od ostalih, Sjedinjene Američke Države na naredbu predsjednika Donalda Trumpa prizemljile su Boeinge.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo