rekordna vladavina / Kraljica Elizabeta II. sedam desetljeća na tronu: 'Ona je trenutačno najdugovječnija šefica države na svijetu'

Bila je stup kraljevske obitelji u mnogobrojnim dramama i tragedijama

1.6.2022.
21:15
VOYO logo

Velika Britanija priprema se za nikad viđenu proslavu jer Kraljica Elizabeta II. slavi svoj platinasti jubilej, 70. godišnjicu dolaska na prijestolje, a velika većina Britanaca u svom životu i ne zna za drugog vladara.

Tijekom svoje rekordne vladavine, svjedočila je društvenim, kulturnim i političkim promjenama, ali i onim privatnima i jedna je od neprepoznatljivijih osoba na svijetu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nitko tada nije mogao pretpostaviti da će djevojčica koja maše s balkona danas biti najdugovječniji britanski monarh. Da njezin ujak, Edward osmi nije abdicirao s trona, povijest bi sada pisala drukčije priče. Na britansko prijestolje sjeo je Đorđ šesti, tada otac desetogodišnje princeze Elizabete - prestolonasljednice.

I već je na 21. rođendan obećala:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Izjavljujem pred svima da će moj cijeli život, bio on dug ili kratak, biti posvećen službi vama i službi našoj velikoj imperijalnoj obitelji kojoj svi pripadamo“, poručila je Elizabeta II., britanska kraljica 21.4.1947.

A služba je došla puno ranije od očekivanog. Zbog nagle očeve smrti, Elizabeta Alexandra Mary Windsor imala je tek 25 godina kada je postala Kraljica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
proslava jubileja /

Kraljica Elizabeta II. slavi 70 godina vladavine: Sprema se velika proslava

Image
proslava jubileja /

Kraljica Elizabeta II. slavi 70 godina vladavine: Sprema se velika proslava

Bila je prvi monarh čija se krunidba te 1953. godine prenosila na televiziji, što je pratilo 20 milijuna ljudi. I mnogi su tada bili skeptični kako će ta mlada 25-godišnja žena voditi zemlju.

„Kraljica je sada najdugovječniji monarh kojeg smo ikada imali u Velikoj Britaniji. Ona je trenutačno najdugovječnija šefica države na svijetu. To je samo po sebi izvanredno“, kazao je Robert Hardman, britanski novinar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Godine 2015. Kraljica Elizabeta II. nadmašila je vladavinu svoje pra-pra-prabake, kraljice Viktorije koja je vladala 63 godine i 216 dana. Tada je izjavila:

„Neizbježno, dug život prolazi kroz mnoge prekretnice. Moj nije iznimka“, poručila je kraljica Elizabeta II.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A prekretnica je bilo. Služila je kroz mnogobrojne svjetske i nacionalne krize, svjedočila ulasku i izlasku Britanije iz Europske unije. Od Winstona Churchilla do Borisa Johnsona, i s lijevima i s desnima Kraljica je surađivala s čak 14 britanskih premijera.

„Ona je bila ta konstanta, ta stalna figura u britanskom javnom životu kroz brojna i neka prilično turbulentna razdoblja. U svijetu u kojem znamo da će nas politika i političari na kraju iznevjeriti, ona pokazuje iskrenost. Znaš što možeš očekivati“, tvrdi Harman.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bila je i stup kraljevske obitelji u mnogobrojnim dramama i tragedijama. Smrt princeze Diane u Parizu zasigurno je bila jedna od najvećih.

Palaču su tresli brojni skandali i u novijem razdoblju. Kraljičin je sin, princ Andrew optužen za seksualno zlostavljanje pa se dogodio Megxit.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I sve je to prolazila uz princa Filipa s kojim je u braku bila čak 73 godine, a koji je preminuo prije više od godinu dana.

Nikad objavljene snimke njezine mladosti emitirat će BBC na veliki dan za Britaniju jer tko god što mislio o Kraljevskoj obitelji, svijet svjedoči slavlju 70 godina vladavine žene koja je zasigurno ispisala povijest.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo