A Kremlj i Pantovčak? / Krasnec: 'Putin nije očekivao ovakav povijesni zaokret! Baltičko more je postalo jezero NATO-a!'

Image
Foto: Jurica Galoić/Pixsell

Šanse da Milanović blokira ulazak Švedske i Finske on procjenjuje na između 0,0 i 0,9 posto, ali: 'Tome se ionako protive samo Kremlj i Pantovčak'

12.5.2022.
15:53
Jurica Galoić/Pixsell
VOYO logo

Kod Švedske je pitanje još samo dana kad će poslati NATO-u zahtjev za primanje u puno članstvo u taj vojni savez. U slučaju Finske možda tek nešto malo duže. Unatoč odlučnosti predsjednika velesile poput Hrvatske da izvede diverziju u postupku primanja, diljem Europe i NATO-a svima je jasno da će tako i biti. Vjerojatno čak i u Kremlju.

Dopisnik Večernjeg lista iz Bruxellesa Tomislav Krasnec analizirao je što se u Europi mijenja ovakvim razvojem događaja nakon napada Vladimira Putina na Ukrajinu:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Finska je gradila svoje postojanje na vojnoj neutralnosti, bila je dio zapada i uvijek se svrstavala tako, ali vojno je odlučila biti neutralna. Ruska invazija redefinirala je osjećaj koji imaju Finci, a potaknuti dvije države da naprave takav polukružni zaokret cilj je koji Putin sigurno nije želio."

Švedsku poziciju je Krasnec opisao kao još dramatičniji zaokret već time što su u Švedskoj na vlasti tamošnji socijaldemokrati kojima je vojna neutralnost oduvijek u političkom genomu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svi na Baltiku bit će u NATO-u... Osim ono malo Rusije

"Slijedi razdoblje pregovora o članstvu, ali oni će biti brzi, do kraja mjeseca trebalo bi to sve biti gotovo. Onda još treba proći proces ratifikacije, koji će u svim zemljama će ići glatko i brzo. Zbog predsjednika Milanovića kod nas se možda to ne čini tako, ali nitko ne odaje dojam da će biti bilo kakvih blokada", kazao je Krasnec.

Reklo bi se da "nitko ne daje pet para" na Milanovića:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Veliko je to geopolitičko pitanje jer Baltičko more, ulaskom Finske i Švedske u NATO, postaje NATO-vo jezero. Na Baltiku će sve zemlje, osim Rusije, biti članice NATO-a, što savezu daje dubinu u vojnom smislu koju dosad nije imao. Rusi su očekivano uznemireni, ali Putin je sam izazvao tu odluku."

Ruske prijetnje, opisao je, toliko su već puta ponovljene, a i generalno se vjeruje da su nuklearni projektili odavno već u Kalinjingradu, da Švedska i Finska smatraju da ostankom izvan NATO-a više ne mogu baš ništa dobiti:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
BIVŠI UKRAJINSKI PREDSJEDNIK /

Porošenko za RTL: 'Putin će pratiti Miloševićev put. Milanović? Mogu podržati mišljenje premijera o njemu'

Image
BIVŠI UKRAJINSKI PREDSJEDNIK /

Porošenko za RTL: 'Putin će pratiti Miloševićev put. Milanović? Mogu podržati mišljenje premijera o njemu'

"Ono što njih vodi jest činjenica da će dobiti kolektivnu obranu. Finci imaju jaku vojsku, od Drugog svjetskog rata pripremaju se na to da će Rusija krenuti u napad na nekog od susjeda, to imaju u glavama od škole do odrasle dobi."

Prije pet godina popularnost članstva u NATO-u uživala je popularnost mizernih 17 posto. Sad je do 70 posto. Može li Milanović blokirati ulazak dviju država u NATO?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Šansa za to je između 0,0 i 0,9 posto, zato što je strateška orijentacija čitavog saveza da dvije razvijene demokracije primi u NATO, pogotovo jer se sve odvija po vrlo brzoj proceduri. Do summita u Madridu, gdje će Milanović predstavljati Hrvatsku, možda i ratifikacija u američkom kongresu već bude dovršena", objasnio je Krasnec i dodao ono što se više ili manje direktno zadnjih dana govori na domaćoj političkoj sceni:

"Teško da bi njemu bilo dopušteno da blokira takvu stratešku odluku, pogotovo s obzirom na to da izborni zakon u BiH zaista nema nikakve veze s Fincima."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Samo Kremlj i Pantovčak...

Jedino što bi Milanović realno mogao dobiti priliku za napraviti je, kazao je, održati oštar govor. I to je to. Ono što bi teoretski mogao, to Krasnec uopće ne vidi da bi se moglo i ostvariti:

"On može, doduše, blokirati usvajanje strateškog kompasa NATO-a koji se usvaja na summitu u Madridu, može prijetiti vetom, ali bio bi to prelazak crvenih linija. Sjetimo se kako je američka diplomacija reagirala kad je Slovenija htjela blokirati Hrvatsku."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pa je podsjetio kako je Wikileaks otkrivao brutalan sadržaj poruka o slovenskom sprečavanju ulaska Hrvatske u EU, koje su stizale u Ljubljanu direktno iz Washingtona koji - "nije mogao dozvoliti da se proces blokira zbog male države". Hillary Clinton je Ljubljani obećavala da će "osjetiti gnjev iz Washingtona":

"Vjerujem da bi se takva vrsta pritiska ponovila i sad, da Milanović inzistira…"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od Estonije do SAD-a svi su sretni zbog perspektiva Švedske i Finske, svi su ogorčeni ratom Ruske Federacije u Ukrajini:

"Svi polaze od pretpostavke da, ako Finci i Šveđani žele ući u NATO, a zadovoljavaju sve kriterije, tko smo mi da kažemo da ne mogu? Svi ih percipiraju kao partnere, nema nikakvih tu kontroverzi, osim ako se gleda iz perspektive Moskve i Pantovčaka."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo