odluka / Kriza na vrhuncu: Venezuelski parlament kani svrgnuti predsjednika Nicolasa Madura

Image
Foto: AP

Parlament, kojeg Maduro ne priznaje i kojeg je Vrhovni sud suspendirao, pozvao je šefa države da se sljedećeg utorka prepusti izboru naroda

26.10.2016.
7:08
AP
VOYO logo

Venezuelski parlament, kojeg kontrolira oporba desnog centra, izglasao je u utorak pokretanje procesa svrgavanja socijalističkog predsjednika Nicolasa Madura optuženog za "državni udar" koji je dodatno pogoršao krizu u toj zemlji bogatoj naftom.

Zastupnici su usvojili pokretanje procedure protiv Nicolasa Madura kako bi razmotrili njegovu kaznenu i političku odgovornost te propuste u obvezama, prema rezoluciji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim toga parlament, kojeg  Maduro ne priznaje i kojeg je Vrhovni sud suspendirao, pozvao je šefa države da se sljedećeg utorka prepusti izboru naroda. Domet tog izglasavanja nije jasan jer je Vrhovni sud blokirao sve planove zakona parlamenta od kada je pao u ruke oporbi u siječnju, čime je završena 17-godišnja chavistička hegemonija.

Po povratku s turneje po Bliskom istoku, Maduro je u utorak poslijepodne sletio u Venezulu dok su tisuće njegovih pobornika defilirale ulicama Caracasa, uoči velike nacionalne manifestacije oporbe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo