Kriza u Makedoniji / Krvoproliće u makedonskom parlamentu: predsjednik Ivanov poziva na nenasilje

Image
Foto: AP

Prosvjednici su u četvrtak navečer ušli u zgradu parlamenta kako bi prosvjedovali protiv izbora predsjednika parlamenta, pri čemu su neki zastupnici lakše ranjeni

28.4.2017.
7:55
AP
VOYO logo

U Makedonskom parlamentu je u četvrtak navečer došlo do tučnjave i naguravanja nakon što su u dvoranu upali pripadnici pokreta "Za zajedničku Makedoniju", pristaše stranke VMRO-DPMNE-a, te napali zastupnike.

Protivnici su se nasilno probili u zgradu parlamenta nezadovoljni izborom Talala Xhaferija za predsjednika parlamenta. Predsjednik Ivanov, suprotno očekivanjima, nije uveo izvanredno stanje zbog nasilja, već je pozvao lidere stranaka da započnu konzultacije kako bi se pronašao izlazak iz krize, kao i na smirivanje stanja i nenasilje, te odgovorno ponašanje svih institucija zaduženih na zakonitost i ustav.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

PROČITAJTE VIŠE:

>> Nakon izbora Xhaferija za predsjednika parlamenta: prosvjednici upali u parlament

Tekst se nastavlja ispod oglasa

>> Upozorenje kosovskog ministra: 'Na Balkanu se bude mračne sile'

>> Povećan rizik od terorističkih napada u zemljama južnog Balkana

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon prijevremenih izbora održanih u Makedoniji 11. prosinca,  socijalisti (SDSM) su osvojili 49 mjesta od ukupno 120, dva manje od VMRO-DPMNE-a. Ipak, socijalisti su naposlijetku postigli dogovor o koalicijskoj vladi s tri albanske stranke, te na taj način došli do većine od 69 zastupnika.

Predsjednik Ivanov, saveznik VMRO-a , odbio je dati mandat za sastavljanje vlade čelniku socijaldemokratska Zaevu, te optužuje Zaeva da dovodi u pitanje stabilnost zemlje, budući da albanski postaje drugi službeni jezik u zemlji. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Građanska inicijativa "Za zajedničku Makedoniju" pozvala je u četvrtak navečer građane iz svih dijelova Makedonije da dođu pred zgradu parlamenta u Skopju, ističući da je "narod gazda u ovoj državi". U njihovom napadu na zastupnike lakše je ranjen čelnik socijaldemokrata Zoran Zaev, kao i potpredsjednik te stranke. 

Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo