Neprimjeren sadržaj / Ksenofobna stranka pod istragom zbog rasističkih bojanki. Odgovaraju: 'To je napad na umjetničke slobode'

Image
Foto: Shutterstock

Parlament svojom istragom želi utvrditi jesu li albumi financirani javnim novcem

19.2.2020.
20:47
Shutterstock
VOYO logo

Njemačka policija objavila je u srijedu da je pokrenula istragu protiv desničarskih političara koji su dijelili bojanke rasističkog sadržaja.

U njima su nacrtane naoružane osobe pod turskom zastavom i crnkinje čije su kose ukrašene kostima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bojanke su podijeljene na skupu ksenofobne stranke Alternative za Njemačku (AfD) u Krefeldu u pokrajini Sjeverna Rajna-Vestfalija.

Album za bojanje među ostalim pokazuje crteže naoružanih osoba s tradicionalnim turskim kapama i s turskom zastavom u rukama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na drugom je crtežu tamnoputa žena kose ukrašene kostima koja podsjeća na kolonijalnu zbirku slika stariju od sto godina.

Na sljedećem crtežu su potpuno pokrivene žene na bazenu uz poruku "Sve ćemo očistiti".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Regionalna policija je na Twitteru objavila da pokrenuta istraga, a njemački parlament  istragom želi utvrditi jesu li ti albumi financirani javnim novcem.

Lokalni ogranak AfD-a upozorio je da se radi o "napadu na umjetničke slobode". "Radi se o umjetničkom albumu koji sadrži satirične crteže o stanju zemlje", brane su u toj protumigrantskoj i protuislamskoj stranci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šef ogranka Markus Wagner nije krio zadovoljstvo: "Osvojili smo bodove. Umjetnost ne smije dolaziti samo s ljevice", rekao je.

AfD, osnovan 2013., naglavce je preokrenuo njemačku političku scenu, posebno u bivšoj Istočnoj Njemačkoj. Prvi put je u Bundestag ušao 2017. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo