nesreća na kubi / Grom udario u skladište nafte, jedan poginuo, 121 ih je ozlijeđeno, a 17 vatrogasaca nestalo

Image
Foto: AP Images

Kubanske vlasti zatražile su i međunarodbu pomoć. Oblak dima iz postrojenja razvukao se na 150 kilometara

7.8.2022.
9:25
AP Images
VOYO logo

Nakon što je grom udario u skladište nafte na Kubi u gradu Matanzasu, u četiri eksplozije i požaru koji je buknuo ozlijeđeno je 121 ljudi, a 17 vatrogasaca nestalo. Kubanske vlasti priopćile su da su kasno u subotu pronašli neidentificirano tijelo.

Požar još uvijek nastoje ugasiti, donosi AP, u bazi supertankera Matanzas, gdje je požar izbio tijekom grmljavinske oluje u petak navečer, tvitalo je Ministarstvo energetike i rudarstva. Vlasti su priopćile da je oko 800 ljudi evakuirano iz Dubrocq četvrti najbliže požaru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kubanska vlada zatražila je i pomoć međunarodnih stručnjaka iz "prijateljskih zemalja" s iskustvom u naftnom sektoru.

Image
Foto: AP Images
Image
Foto: AP Images

Zamjenik ministra vanjskih poslova Carlos Fernández de Cossío rekao je da je američka vlada ponudila tehničku pomoć da se ugasi požar. Na svom je Twitteru rekao da je "prijedlog u rukama stručnjaka za dužnu koordinaciju".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nekoliko minuta kasnije, predsjednik Miguel Díaz-Canel zahvalio je Meksiku, Venezueli, Rusiji, Nikaragvi, Argentini i Čileu na njihovoj ponudi pomoći. Let podrške iz Meksika stigao je u subotu navečer.

Službena kubanska novinska agencija rekla je da je munja pogodila jedan spremnik, izazvavši požar, a požar se kasnije proširio na drugi spremnik. Dok su vojni helikopteri letjeli iznad njih ispuštajući vodu na plamen, gusti stup crnog dima izbio je iz objekta i proširio se zapadno više od 100 kilometaraprema Havani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: AP Images
Image
Foto: AP Images

Roberto de la Torre, voditelj vatrogasnih operacija u Matanzasu, rekao je da su vatrogasci prskali vodom netaknute spremnike pokušavajući ih ohladiti u nadi da će spriječiti širenje vatre. Kubansko ministarstvo zdravstva izvijestilo je da je 121 osoba ozlijeđena, od kojih je pet u kritičnom stanju.

Predsjedništvo Republike priopćilo je da su 17 nestalih “vatrogasci koji su bili u najbližem području pokušavajući spriječiti širenje”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nesreća se događa dok se Kuba bori s nestašicom goriva. Nije bilo izravnih informacija o tome koliko je nafte izgorjelo ili je bilo u opasnosti u skladištu, koje ima osam golemih spremnika u kojima se nalazi nafta koja se koristi za pogon postrojenja za proizvodnju električne energije.

Image
Image

"Bio sam u teretani kada sam osjetio prvu eksploziju. Stup dima i užasna vatra dizali su se nebom", rekao je stanovnik Adiel Gonzalez za Associated Press telefonom te nastavio: "Grad ima jak miris sumpora."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U samom gradu živi oko 140.000 ljudi. Sam obak dima koji je nastao od požara proteže se i 150 kilometara.

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo