nema više prepreka / Kuba: 'Stvorili su se povoljni uvjeti za obnovu veza sa SAD-om'

Image
Foto: AP

Dva predstavništva u Washingtonu i Havani mogla bi biti podignuta na razinu veleposlanstava ako se obnove diplomatske veze

19.5.2015.
8:58
AP
VOYO logo

Kuba je u ponedjeljak, uoči nadolazećih razgovora u Washingtonu, priopćila da su se stvorili povoljni uvjeti za obnovu veza sa Sjedinjenim Državama.

Dva dugogodišnja protivnika trebala bi se sastati u četvrtak na četvrtoj rundi pregovora o ponovnoj uspostavi diplomatskih veza prekinutih u jeku napetosti Hladnog rata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dva predstavništva u Washingtonu i Havani mogla bi biti podignuta na razinu veleposlanstava ako se obnove diplomatske veze.

Iako je postignut određeni napredak dvije strane još uvijek trebaju postići dogovor o nekim pitanjima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne vidimo prepreke, to su više pitanja koja se trebaju riješiti i o kojima se treba razgovarati", rekao je Gustavo Machin, pomoćnik direktora za američka pitanja u kubanskom ministarstvu vanjskih poslova.

Kuba traži da Amerikanci prekinu s tečajevima za novinare za koje smatraju da su subverzivni i da krše Bečku konvenciju o diplomaciji. Kuba, koja kontrolira medije i blokira web stranice neovisnih novinara, ne želi da se održavaju tečajevi u američkoj misiji u Havani dok ih SAD smatra normalnim dijelom diplomatskog posla, sličnom onom koji obavljaju i druga veleposlanstva u Havani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kubanski predsjednik Raul Castro prošli se tjedan požalio da disidenti dobijaju ilegalnu obuku u američkoj misiji.

SAD pak žele slobodu kretanja za svoje diplomate koji trenutno trebaju dozvolu za napuštanje Havane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Otkad su Castro i američki predsjednik Barack Obama u prosincu najavili planove o ponovnoj uspostavi odnosa, pregovarači su se susreli dvaput u Havani i jednom u Washingtonu. 

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo