'putinovi neprijatelji' / 'Kuha se' u BiH, Rusi opet zaprijetili: 'Ako uđete u NATO, poduzet ćemo obrambene mjere'

Image
Foto: AP Images

Moskva bi morala odgovoriti na takav potez, poručili su iz veleposlanstva Rusije u BiH

26.5.2022.
13:01
AP Images
VOYO logo

Iz veleposlanstva Rusije u Bosni i Hercegovini u četvrtak su ponovili prijetnje zbog aspiracija te zemlje da postane članicom NATO-a navodeći kako bi to predstavljalo jasan "proturuski korak" na koji bi Moskva morala odgovoriti.

"Učlanjenje bilo koje zemlje u Savez podrazumijeva apsolutnu potporu vojnim i političkim ciljevima NATO-a, dakle antiruskim koracima, što znači da se djelovanje svake države članice u okviru Saveza smatra usmjerenim protiv Rusije", stoji u izjavi veleposlanstva koju je prenijela Radio-televizija Republike Srpske (RTRS).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz te medijske kuće koja je pod izravnom kontrolom vlasti u RS tražili su komentar ruskog veleposlanstva na najavu predsjedatelja Predsjedništva BiH Šefika Džaferović kako će njegova zemlja bez obzira na ruske prijetnje nastaviti svoj put ka članstvu u NATO-u.

"Mi ćemo nastaviti s našim NATO putem i o tome nećemo nikoga pitati", kazao je Džaferović u srijedu u Bruxellesu nakon sastanka s glavnim tajnikom NATO-a Jensom Stoltenbergom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
DOJAVE O BOMBAMA /

Stručnjak za sigurnost: 'BiH je dobila upozorenje od NATO-a da se očekuju cyber napadi'

Image
DOJAVE O BOMBAMA /

Stručnjak za sigurnost: 'BiH je dobila upozorenje od NATO-a da se očekuju cyber napadi'

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik odmah nakon toga napao je Džaferovića tvrdeći kako je on sve što je kazao u Bruxellesu izrekao u osobno i u ime svoje političke stranke.

"BiH nije donijela odluku o integracijama u NATO, nije zauzela stav o stanju Ukrajini niti o utjecaju bilo koje treće države na BiH", napisao je na Twitteru Dodik koji godinama uporno opstruira donošenje svih odluka bitnih za paribližavanje BiH članstvu u NATO-u unatoč činjenici da je to cilj definiran vanjskopolitičkom strategijom zemlje kao i njenim zakonom o obrani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz veleposlanstva Rusije sada su pojasnili kako će ta zemlja zbog svoje nacionalne sigurnosti biti "prisiljena poduzeti obrambene mjere" protiv država koje odluče postati članicama NATO-a.

NATO je 2019. godine odobrio aktiviranje Akcijskog plana za članstvo (MAP) BiH no nikakvi rokovi za eventualno punopravno pridruživanje nisu definirani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo