seizmolog za RTL / Kuk: 'Mogu se povući paralele između hercegovačkog i petrinjskoj potresa, ali ovaj je imao jednu olakotnu okolnost'

'Iz iskustva iz petrinjske i zagrebačke serije potresa možemo reći da će ova serija trajati neko vrijeme', kaže Kuk

23.4.2022.
19:01
VOYO logo

"Seizmička aktivnost je pojačana na ovim područjima i to traje već dulje vrijeme. To smo primijetili i po potresima u Grčkoj, Albaniji, Tuskoj, kod nas i sada ovo u BiH", objasnio je u studiju RTL-a Danas seizmolog Krešimir Kuk.

Dodao je da je ta aktivnost izraženija u odnosnu na ono na što smo navikli i da se ovako jaki potresi kod nas mjere u desecima godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Potresi nisu periodični, ne događaju se pravilno i nije dobro računati da, ako smo imali jak potres prije 130 godina, da će opet sljedeći biti za 130 godina", kaže.

Kaže da je realno očekivati pojačanu aktivnost još neko vrijeme s obzirom na to da je prvi potres bio dosta jak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svako područje je karakteristično za sebe i na sreću nemamo puno iskustava da imamo više takvih serija u nekoj nedavnoj prošlosti koje bi onda pamtili, ali iz iskustva iz Petrinjske i zagrebačke možemo reći da će ova serija trajati neko vrijeme. Na ovom je području i 2019. godine bila jedna serija potresa od kojih je najjači bio magnitude 5,5 prema Richteru. Serija je trajala mjesecima poslije, no nije bila ovako izražena po jači ili učestalost", rekao je.

Kuk objašnjava da se mogu povući neke paralele između ovog i Petrinjskoj potresa. Slične su bile magnitude, a ovaj je potres oslobodio 1,4 puta manje energije od Petrinjskog potresa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dobro je to da je tlo na ovom području drugačije od tla na Banovini koje je rastresito u nekim sedimentnim talozima. Ovdje se radi o krškom području, stjenovitom, i onda su efekti potresa blaži jer ne dolazi do pojačavanja, takozvane amplifikacije trešnje. Koliko potres zatrese, toliko se prenosi", kaže.

Image
potresi se ne mogu predvidjeti /

Nekoliko sekundi prije potresa, prvi put ikada u Hrvatskoj proradilo upozorenje na podrhtavanje. Otkriveno kako radi

Image
potresi se ne mogu predvidjeti /

Nekoliko sekundi prije potresa, prvi put ikada u Hrvatskoj proradilo upozorenje na podrhtavanje. Otkriveno kako radi

Na pitanje možemo li bar sada biti mirni u smislu da se neće toliko uskoro dogoditi neki jači potres, Kuk kaže da ovakva učestalost i jačina potresa nisu karakteristični za naše područje, zbog čega se možemo nadati da se seizmička energija ispraznila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ali nitko ne može nikada na području koje je sposobno generirati potrese isključiti mogućnost nastanka jakih ili jačih potresa", kaže.

Osvrnuo se i na aplikacije koje upozoravaju na potres nekoliko sekundi prije udara. Kaže da su one korisne ukoliko se radi o pravom sustavu za rano upozoravanje od potresa kakav postoji u Japanu, Kaliforniji i sličnim zemljama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo što se kod nas jučer dogodilo je pokušaj nekog upozoravanja koji nije baziran na seizmološkim instrumentima nego se koriste informacije koje se mogu brzo i masovno dobiti iz mobilnih uređaja. Ne zna se intenzitet i je li to stvarno potres", rekao je Kuk.

Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo