poruka kancelara / Kurz: 'Austrija će koristiti rusko cjepivo Sputnjik V tek nakon odobrenja EMA-e'

Image
Foto: AP

Austrija je pregovarala s Rusijom o kupnji milijun doza tog cjepiva i Kurz je rekao 31. ožujka da će sljedeći tjedan vjerojatno naručiti to cjepivo. Međutim, ta narudžba još nije objavljena

19.4.2021.
14:30
AP
VOYO logo

Austrija će koristiti rusko cjepivo Sputnjik V protiv koronavirusa tek kad ga odobri Europska agencija za lijekove (EMA), izjavio je u ponedjeljak austrijski kancelar Sebastian Kurz u jeku rastuće frustracije javnosti zbog brzine cijepljenja.

Austrija je pregovarala s Rusijom o kupnji milijun doza tog cjepiva i Kurz je rekao 31. ožujka da će sljedeći tjedan vjerojatno naručiti to cjepivo. Međutim, ta narudžba još nije objavljena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kurz je nedavno izbjegao odgovoriti hoće li njegova zemlja čekati odobrenje EMA-e za to cjepivo, koje od zemalja Europske unije zasad koristi samo Mađarska. EMA je počela evaluaciju Sputnjika V.

"Nadamo se da će ga EMA brzo odobriti jer nam svaka dodatna doza cjepiva pomaže da spasimo živote", rekao je Kurz dodavši da su njegovi konzervativci i njihov koalicijski partner, Zeleni, pristali naručiti cjepivo. Kurzov glasnogovornik potvrdio je da to znači da će cjepivo biti korišteno tek kad ga EMA odobri.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Učinkovitost Sputnjika V, koji se daje u dvije doze, prvotno je naišla na nepovjerenje dijela zapadnih znanstvenika nakon što ga je Rusija odobrila u kolovozu prošle godine a da nije čekala rezultate punih kliničkih ispitivanja.

Međutim, znanstvenici su rekli da je gotovo 92% učinkovito protiv covida-19, na temelju recenziranih rezultata ispitivanja u kasnoj fazi objavljenih u medicinskom časopisu The Lancet u veljači.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mnogi europski dužnosnici i dalje su skeptični glede namjera Rusije jer im nije jasno kako ga izvozi u desetke zemalja a većinu svog stanovništva još nije cijepila.

Samo dvije članice EU-a, Mađarska i Slovačka, naručile su Sputnjik V a samo ga Mađarska koristi. To je pitanje toliko kontroverzno u Slovačkoj da je izazvalo političku krizu koja je dovela do ostavke premijera Igora Matoviča.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo