Strache DAO OSTAVKU / Kriza u Austriji: Kurz raspustio koalicijsku vladu, novi izbori u najkraćem mogućem roku

Image
Foto: AP Images

Heinz-Christian Strache podnio je ostavku ranije u subotu

18.5.2019.
20:13
AP Images
VOYO logo

Austrijski kancelar Sebastian Kurz (Austrijska narodna stranka, OeVP) je u subotu navečer zbog skandala u koji je upleten njegov koalicijski partner Slobodarska stranka Austrije (FPOe) raspustio koalicijsku vladu te najavio da će prijevremeni izbori biti održani u „najkraćem mogućem roku“.

"Trenutno ne vidim ni jednu stranku s kojom bi OeVP mogao nastaviti rad vlade i zato ću predsjednika Alexandera van der Bellena zamoliti da u najkraćem mogućem roku raspiše nove izbore“, rekao je Kurz u Beču u subotu navečer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

VEZANE VIJESTI

Van der Bellen je prihvatio prijedlog Sebastian Kurza te najavio da će u nedjelju s kancelarom razgovarati o daljnjim koracima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Povjerenje u vladu mora biti ponovno uspostavljeno. Ono čemu svjedočimo posljednja 24 sata je sramotno. To nije Austrija“, rekao je Van der Bellen u izjavi koja je uslijedila nakon Kurzove.

Kurz je objasnio da je krajem 2017. ušao u koaliciju s desno populističkom Slobodarskom strankom, te naglasio da je unatoč kritikama tog poteza vlada otad napravila značajne korake i na tome se zahvalio svim članovima kabineta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ono što smo htjeli kada smo prije dvije godine raspustili koaliciju sa socijaldemokratima je izlazak iz paralize u kojoj se zemlja nalazila i mislim da smo u tome uspjeli“, rekao je Kurz.

On je istodobno objasnio da je po cijenu uspješnog rada vlade sa slobodnjacima često morao „progutati“ mnoge skandale uglavnom vezane uz bliskost FPOe-a s desnim ekstremistima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Posljednji skandal s videom snimljenim na Ibizi je kap koja je prelila čašu. Rad s FPOe-om više nije moguć. Ova stranka šteti ugledu naše zemlje“, rekao je Kurz.

On je objasnio da zamjena sadašnjeg koalicijskog partnera nekim drugim trenutno nije moguća kako zbog nedostatne većine tako i zbog političkih razlika pa su stoga novi izbori jedini izlaz.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja želim nastaviti s radom uz jasnu podršku građana“, rekao je Kurz.

Austrijski vicekancelar i dosadašnji predsjednik FPOe-a Heinz-Christian Strache u subotu ujutro je podnio ostavku nakon što su njemački mediji Sueddeutsche Zeitung i Der Spiegel objavili tajno snimljeni video na Ibizi u kojem Strache u razgovoru s jednom navodnom ruskom poduzetnicom za novac nudi prednosti pri dodjeli javnih natječaja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovo je druga vlada za redom koja je prekinula rad prije završetka izbornog razdoblja. Posljednja narodnjačko-socijaldemokratska vlada raspala se prije dvije godine zbog neslaganja koalicijskih partnera i na inicijativu netom izabranog predsjednika OeVP-a Sebastiana Kurza.

Nakon ostavke Strachea pred zgradom vlade u Beču nekoliko tisuća građana je prosvjedovalo tražeći nove izbore. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo